obratite pažnju

Krajnici su odbrambena barijera od infekcija: Ali mogu da izazovu ova 3 problema!


Krajnici pomažu telu u odbrani protiv infekcija, ali ponekad se i ove loptice smeštene u grlu mogu upaliti i uzrokovati zdravstvene probleme

Medicina
11:19h Autor:
Krajnici su odbrambena barijera od infekcija: Ali mogu da izazovu ova 3 problema!
Foto: Profimedia

Krajnici ili tonzile su deo limfnog sistema, te pomažu telu u odbrani protiv infekcija.

Prva su linija odbrane od mikroorganizama prisutnih u vazduhu i drugih štetnih materija, ali ponekad se i ove loptice smeštene u grlu mogu upaliti i uzrokovati zdravstvene probleme.

Loš zadah

Prema podacima američke institucije "National Institutes of Health", polovina svetske populacije pati od lošeg zadaha.

Krajnici su puni uglova i pukotina u kojim se skupljaju bakterije, mrtve ćelije i sluz. Iz toga zatim nastaju bele formacije smeštene u džepićima krajnika. Te naslage često sadrže sumpor koji uzrokuje loš zadah.

Rešenje je dobra oralna higijena poput četkanja zuba dvaput dnevno i grgljanje s antiseptikom.

Devedeset posto slučajeva uzrokovano je problemima u samoj usnoj šupljini, poput loše oralne higijene ili protoka sline, ali loš zadah može biti i posedica nakupljenih kamenaca na krajnicima koji se stvaraju kada se nakupine u krajnicima pretvore u kalcijum.

Posledice nagomilanog šlajma: Kako da očistite pluća i grlo od bakterija

foto: Profimedia

Bolno gutanje

U većini slučajeva kamenci na krajnicima su mali, te ne uzrokuju nikakav osećaj neprijatnosti. Međutim, ako su kamenci veći to može da učini gutanje bolnim.

Ako su kamenci tvrdi poput kamenja, osoba može imati osećaj stranog predmeta u telu te osećaj nelagode u grlu. Kada guta, osoba može imati osećaj kao da u grlu ima iglu.

Osećate li bol pri gutanju, a niste alergični i nemate neki virus poput streptokoka, krivac za bol možda su veliki kamenci na krajnicima. Kamence možete probati da oterate redovnim grgljanjem slane vode ili čak kašljanjem. Međutim, ako je reč o većim kamencima verovatno ćete morati da se konsultujete s otorinolaringologom o laserskom uklanjanju kamenca.

Melem za grlo: Napravite domaći preparat koji leči upalu za samo 4 sata!

foto: Profimedia

Hrkanje

Povećani krajnici mogu biti uzrok hrkanja. To se događa zato jer zbog povećanih krajnika vazduh ne može normalno proticati kroz disajne puteve.

Hrkanje može biti iritantno, ali zapravo nije štetno osim ako nije praćeno apnejom u snu kada telo tokom spavanja dobija manje kiseonika zbog pauza u disanju i blokade disajnih puteva.

Povećani krajnici češće su uzrok hrkanja kod dece, a 4 među 100 sredovečnih muškaraca i 2 među 100 sredovečnih žena pate od apneje u snu koja je uzrokovana uvećanim krajnicima.

Krajnici se mogu povećati usled nekih urođenih zdravstvenih stanja, hroničnih infekcija i drugih faktora. Ukoliko je stanje ozbiljno, lekar može predložiti vađenje krajnika.

Sprečava hrkanje i čisti vazduh: Ovu biljku treba da držite u spavaćoj sobi! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs