NAJBITNIJA JE PREVENTIVA

Preduhitrite bolest: Naučnici tvrde da 30 minuta hodanja dnevno smanjuje rizik od srčane slabosti!

Pokazalo se kako je upravo hodanje najdelotvornije u očuvanju funkcije rada srca od svih ostalih aktivnosti

Medicina
11:07h Autor:
Preduhitrite bolest: Naučnici tvrde da 30 minuta hodanja dnevno smanjuje rizik od srčane slabosti!
Foto: Profimedia

Srčana insuficijencija, odnosno slabost srca češće pogađa žene iznad 60 godina, a kako je lečenje ove bolesti često, kao i problem s lošijim radom srca zbog slabljenja srčanog mišića, naučnici sve više proučavaju preventivu.

Tako je nedavno objavljeno istraživanje Univerziteta u Bufalu u Njujorku koje se bavilo uticajem fizičke aktivnosti na zdravlje upravo kod bolesnika s slabim srčanim mišićem.

Poboljšajte svoje zdravlje laganim treningom u prirodi: Hodanje, trčanje ili plivanje, odlučite sami!

foto: Profimedia

Komplikacije i lečenje

"Za svakih dodatnih 30 do 45 minuta dnevne fizičke aktivnosti, rizik od srčane slabosti smanjio se za devet posto" kažu autori u studiji, pri čemu ističu kako intenzitet same aktivnosti nije imao nikakav uticaj na rezultate. Odnosno, kod obolelih je značajno pomagala već i duža svakodnevna šetnja.

"Otkriće kako se hodanje pokazalo vrlo delotvornim u prevenciji srčane slabosti jako je važno u smislu javnog zdravlja jer može značajno da smanji komplikacije i troškove lečenja. Pritom, upravo je hodanje fizička aktivnost koju primenjuje većina starijih ljudi ", rekao je jedan od autora istraživanja, profesor Majkl LaMonte.

Pune lošeg holesterola: Namirnice koje jedemo svaki dan mogu izazvati komplikacije!

foto: Profimedia

Srčana slabost može da obuhvati levu, desnu ili obe srčane klijetke, a zbog lošeg rada ili lošeg stanja samog srca stradaju ostali organi, poput jetre, jer im ne dolazi dovoljno krvi. U opasnosti su i probavni trakt, ruke, noge, a dodatno će bolest otežati i visok krvni pritisak.

Nemojte ignorisati simptome

Simptomi koji mogu da upozore na problem su ubrzano i otežano disanje, umor i loša koncentracija, oticanje ruku i nogu, oticanje stomaka, kao i naglo gojenje ili mršavljenje.

Smanjuje se i stres

Stručno postavljena dijagnoza i terapija neophodni su kod ovakvog tipa bolesti, ali svakako možete da pomognete sebi i kvalitetnijim načinom života.

Od promene ishrane iz koje treba da izbacite masniju i hranu bogatu šećerom i konzervansima te da ubacite namirnice poput lanenih semenki, umerena, ali redovna fizička aktivnost sigurno će pomoći u tome da se bolest prebrzo ne razvije. Aktivnosti poput hodanja, posebno ističu autori studije, utiče na smanjenje stresa koji vrlo negativno utiče na rad srca. Iako se oštećen srčani mišić ne može izlečiti, zdravijim životom može se osigurati kvalitetniji životni vek.

Visok krvni pritisak: Poguban ako se ne leči!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs