reagujte na vreme

Obratite pažnju: Ovih 8 simptoma su pokazatalji upalnih procesa!

Ovi simptomi su jasan znak da se u vašem telu nešto kuv

Medicina
20:04h Autor:
Obratite pažnju: Ovih 8 simptoma su pokazatalji upalnih procesa!
Foto: Profimedia

Ukoliko imate neke od sledećih simptoma ili više njih uradite testove kako biste proverili stanje svog organizma.

Neki od navedenih simptoma upućuju na to da u telu imate upalne procese.

Masne naslage oko struka

Jedan od najčešćih simptoma upale je vidljiv kao salo oko struka. Masne ćelije podstiču stvaranje hemikalija koje pogoduju razvoju upale. Što više masnoće imate oko struka, to je veći rizik od hroničnih upala. Štaviše, stručnjaci za kardiovaskularne bolesti "šlauf" oko struka smatraju glavnim "leglom" upala koje dovode do brojnih bolesti krvnih sudova.

Povišen šećer

Na upalu upućuje i visok nivo šećera u krvi, koji povećava broj upalnih citokina koji putuju kroz krv. To, s druge strane, povećava nivo destruktivnih molekula koje se nazivaju "ejdž" molekuli i povezuju se sa bržim starenjem organizma. Njihovom razvoju pogoduje višak šećera u ishrani, zbog kojega slabi kolagen, pa dobijamo bore i podočnjake. Ti molekule otežavaju cirkulaciju i dovode do zadržavanja vode u telu, a nalaze se i u namirnicama životinjskog porekla. Prženjem ili pečenjem namirnica na ulju, kao i pasterizacijom, dimljenjem, jedenjem crvenog mesa, fast fuda, trans masti i dodatih zaslađivača dodatno se povećava njihov broj.

Problemi sa varenjem

Ukoliko vas muče problemi sa varenjem, gasovi, dijareja, nadutost ili zatvor, imajte na umu da oni mogu da proizlaze iz upaljenog, preterano propusnog creva koje omogućava otrovima iz organizma da uđu u krvotok. To je jedan od najčešćih i vrlo raširenih uzroka širenja upalnih procesa u telo. Isto tako, mučnina, gorušica i bol u predelu stomaka ne moraju da nastanu zbog loše ishrane, stresa, lekova ili gripa, već mogu da ukazuju na neki upalni proces.

Reč je o gastritisu - upali želudačne sluznice, koja, ako se ne leči, može da postane vrlo bolna. Ako osećate pomenute promene, potražite pomoć lekara opšte medicine.

Upala pljuvačnih žlezda: 5 najčešćih uzroka, jedan od njih je i tumor!

foto: Profimedia

Bol u mišićima i zglobovima

Normalna je pojava nakon treninga ili neke teže fizičke aktivnosti, ali ako traje duže vreme ili se javlja bez nekog posebnog razloga i to može biti znak neke veće upale. Bolovi u mišićima, ligamentima i tetivama mogu da upućuju na upalu živca ili neku reumatsku bolest, a učestali bolovi u zglobovima mogu biti pokazatelj artritisa - upale zglobova.

Umor

Ćelije zahvaćene upalom su bolesne i ne mogu proizvoditi energiju, koja je čoveku potrebna da bi normalno funkcionisao. Kao rezultat toga javlja se osećaj teškog umora i iscrpljenosti već od ranog jutra, čak i ako ste prošle noći dovoljno spavali.

Problemi s mokrenjem

Osećaj kao da morate da mokrite, iako to ne uspevate ili mokrite otežano uz bol i pritisak, najčešći su znakovi upale bešike. Ti simptomi su pokazatelj ozbiljnog upalnog procesa, koji ne biste smeli da ignorišete jer ako se ne leči, upala bešike može da izazove upalu bubrega i zahvati i druge organe.

Akne, crvene mrlje na koži

Mnogi doktori koji se bave prirodnim metodama lečenja kažu kako su crvene mrlje, bubuljice i akne na koži samo spoljni znak unutrašnje vatre, odnosno upale. I istraživanja su, osim toga, potvrdila snažnu vezu između psorijaze i upalnih stanja koja se manifestuju unutar organizma.

Iritacije oka

One mogu biti uzrokovane alergijama, prašinom, vetrom, predugim korišćenjem kompjutera ili raznim povredama. Simptomi poput curenja, crvenila i peckanja oka trebalo bi da traju kratko i stanje oka ne bi smelo da se pogoršava. Ali ako crvenilo postaje sve izraženije i prate ga otok i bolovi, to može da bude pokazatelj upale. Najčešća upala oka je konjunktivitis.

Oboljenje, infekcija i upala bubrega: Čaj, sirup i sok za potpuni oporavak vitalnog organa!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs