Morate da vodite računa

Sami ga izazivamo, a nismo ni svesni: Neočekivani uzrok glavobolje, kostobolje i išijasa!

Stručnjaci ne upozoravaju na ovaj problem bez razloga

Medicina
11:59h Autor:
Sami ga izazivamo, a nismo ni svesni: Neočekivani uzrok glavobolje, kostobolje i išijasa!
Foto: Shutterstock

Klima uređaji pravi su darovi civilizacije koji nam olakšavaju život tokom vrelih dana, ali neodgovarajućom upotrebom postajemo žrtve ove tehnološke naprave!

Razboljevamo se više i češće jer ignorišemo savete lekara...

Nagli prelazak iz rashlađenog prostora na visoke temperature opasan je za srčane i druge hronične bolesnike koji uzimaju lekove, ali i za zdrave ljude!

Upravo zato razlike u temperaturi između klimatizovanog prostora i spoljne temperature ne smeju da budu prevelike. Idealna razlika je pet do sedam stepeni, ali u praksi je ta razlika često 15 ili čak 20 za vreme velikih vrućina, što je prevelik šok za organizam.

Uzrok glavobolja

Klimatizovani prostor - u stanu, na radnom mestu, u automobilu, glavni je uzrok i letnjih bolova u sinusima i glavobolja.

Većina radnih prostora u kojima se boravi najmanje osam sati rashlađuju se na temperaturu i nižu od 20 stepeni. Budući da u takvim prostorijama nedostaje vlažnosti, osobe sa osetljivim sinusima pate od glavobolja.

Izbegavajte direktno izlaganje

Pametno je izbegavati sedenje i stajanje direktno ispod klime. Klima uređaji, ako se pogrešno koriste, mogu da izazovu glavobolje zbog dehidracije, hladnoće koja uzrokuje stezanje mišića, krvnih sudova i zbog cirkulisanja ustajalog vazduha, vazduha koji sadrži alergene...

Isto tako, često za vreme letnjih vrućina veliki broj ljudi može da uhvati išijas! Znojava leđa i mokra odeća na promaji ili u klimatizovanom prostoru uzrokuju bolove u krstima, od blagih do uklještenja živaca i išijasa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs