Obratite pažnju

Nikad više ne treba da pijete hladnu vodu: 7 jakih razloga!

Možda je baš čaša hladna vode krivac za višak kilograma

Medicina
Autor:
Nikad više ne treba da pijete hladnu vodu: 7 jakih razloga!
Foto: Shutterstock

Najčešći metod rashlađivanja koji ljudi koriste svakako je ispijanje čaše hladne vode. Međutim, ovo nije ni jedini, a svakako ni najbolji način da utolimo žeđ, jer osim što neće učiniti da smo manje žedni, može da nas uvede u određene zdravstvene neprilike!

Pročitajte sedam razloga zbog kojih bi svako od nas trebalo dobro da razmisli pre nego što popije čašu hladne vode:

Iscrpljivanje energije Ispijanje hladne vode donosi brzo osveženje, ali to dejstvo je samo privremeno. Pošto naše telo troši vodu i stalno radi na tome da održava telesnu temperaturu, hladna voda zapravo sagoreva energiju umesto da je obezbedi. Zato hladna voda ne radi kao energetski stimulans, već naprotiv, ona nas čini preumornim ukoliko popijemo previše.

Digestivni problemi Mnogi koriste hladne obloge za lečenje upala, kao što su otečena ruka ili stopalo. Ali, ispijanje previše hladne vode može da izazove bol u stomaku i nelagodnost. Takođe, može da dođe do mučnine ili povraćanja, jer se želudac steže i ometa probavu.

Zatvor Kao što je pomenuto, varenje je u velikoj meri pogođeno ispijanjem hladne vode. Iako brzo ispijanje može da dovede do dijareje, najverovatnije će ona izazvati zatvor stolice. Hladna temperatura ometa varenje zato što može da izazove skupljanje creva i oteža smekšavanje hrane.

12 simptoma da vam je šećer u krvi opasno visok: Ne ignorišite ove znakove!

foto: Profimedia

Problemi sa hidratacijom Hladna voda ne može da uzrokuje simptome prehlade, ali njeno konzumiranje može da uzbuni organizam u smislu hidriranja. Dok mislimo da će nam hladna voda utoliti u žeđ, mnogo bolja za neutralisanje žeđi je voda sobne temperature. Da bismo iskoristili vodu koju popijemo, telo mora da je zagreje do normalne telesne temperature kako bi ušla u sistem. Zbog toga ispijanje hladne vode odlaže proces hidratacije.

Glavobolja i drugi bolovi Kada prebrzo pojedemo sladoled može nam se desiti instant "zamrzavanje mozga". Ista stvar može se dogoditi i kada popijemo čašu hladne vode naiskap. Može da se javi mučan i intenzivan bol u glavi i kičmi.

Srčani ritam Kada popijemo hladnu vodu, njena oštra temperatura prelazi preko kičmene moždine i kranijalnih nerava u vratu. Iako naše telo radi brzo da bi zagrejalo unetu hladnu tečnost, ona i dalje ima dovoljno vremena da pogodi određena područja našeg tela. Kranijalni nerv je važan za kontrolu srčanog ritma, koji može da uspori srce usled brzih promena temperature.

Stvrdnjavanje masti Smatra se da ispijenje hladne vode uzrokuje da naše telo sagori kalorije i ubrza metabolizam. Međutim, svaka reakcija nastala konzumiranjem hladne može samo da očvrsne masti u našem digestivnom sistemu, što ih čini mnogo težim za sagorevanje.

Glavobolja, slabost, loše raspoloženje: Ovo su simptomi raka mozga koje ne smete da ignorišete!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs