7 najmoćnijih

Nabolji čajevi za varenje: Ne treba vam ni laksativ, ni probiotik, ni druge tablete!

Rešavaju sve - od grčeva i  gasova, do zatvora i nervoznih creva

Lepi & Zdravi 27.11.2018. - 13:12h Autor: BastaBalkana.com
Foto: Profimedia

Šolja toplog čaja donosi brojne zdravstvene benefite, jer je u mogućnosti da na prirodni način rešava mnoge tegobe. Najbolji čaj za varenje konkretno je jedan od sedam vrsta koje preporučuju svetski medicinski stručnjaci.

 

Neki biljni čajevi poznati su da imaju sposobnost da potpomažu varenje i leče digestivne probleme kao što su dispepsija (hroničan bol u gornjem stomaku) i problemi sa gasovima.

 

Sledećih sedam vrsta čajeva upravo su namenjene rešavanju problema sa varenjem.

 

1. Nana
 

Čaj od nane poznat je po svojoj moći da ublaži mučninu, dispepsiju i osećaj prepunjenosti u stomaku. Ovaj čaj opušta mišiće creva i vrlo je efikasan u otklanjanju sindroma iritabilnog creva.


2. Zeleni čaj


Zeleni čaj ima puno antioksidanata i zbog visoke koncentracije katehina u sebi može da ubije bakterije Helikobakter pilori, koje uzrokuju čir želuca. Medicinske studije su potvrdile da zeleni čaj može efikasno da se liši ovih bakterija, ali da to ne šteti korisnim bakterijama koje se nalaze u crevima i zbog toga je on jedan od veoma bezbednih načina za lečenje infekcija uzrokovanih ovom bakterijom.

 

Neke donose sreću i blagostanje, a neke nesreću i nemir: Ove biljke nikako ne treba da gajite!

Zeleni čaj za dobro varenje
Zeleni čaj za dobro varenjefoto: Shutterstock

3. Kamilica
 

Ovaj delikatni čaj koji je napravljen od cvetova kamilice ima veoma umirujuće efekte na ljudski organizam. On može da pomogne u lečenju nesanice, ali isto tako i da se lakše svari neki težak obrok. Druge pogodnosti uključuju njegovu sposobnost da pomogne kod kašlja, prehlade i bronhitisa.

 

4. Komorač
 

Ukoliko osećate zatvor, nadutost ili imate iziritiran želudac, čaj od komorača je najbolji način za poboljšanje varenja. On deluje tako što esencijalno ulje u njemu ima visoku koncentraciju estrogena i tako opušta crevne mišiće i pospešuje grčeve i podrigivanje. Čaj od komorača takođe deluje i na simptome iritabilnog creva, poput nadutosti, grčeva, nadimanja ili dijareje. Veoma je efikasan u smanjenju nivoa kiselina u gastrointestinalnom traktu pa se odlično
može suprotstaviti bakterijama prisutnim u crevima. Takođe je vrlo efikasan u kontroli povraćanja i abdominalnih grčeva.

 

5. Đumbir

 

Ako imate uznemireni stomak i osećate se loše, šolja čaja od đumbira može da pruži hitno olakšanje. To će poboljšati vaše varenje i visok sadržaj vitamina B6 daće podsticaj vašeg metabolizma. Ovaj čaj takođe sadrži puno vlakana što će pomoći u rešavanju uznemirenog želuca. Čaj od đumbira je najbolji za probavu ako se traži nešto efikasno u pomaganju sa zatvorom i nadutošću. On jeblagi laksativ i ima antispazmodična svojstva (protiv grčeva).

 

Baka Mara (99) puca od zdravlja, sigurna da će živeti bar još 10 godina: Da radim OVO što vi svaki dan radite, davno bih bila pod zemljom!

foto: Shutterstock

6. Limunska trava
 

Čaj od limunske trave idealan je izbor za one kojima je potrebna detoksikacija. Poznato je da ova vrsta biljnog čaja ima veoma jaka antibakterijska, protivgljivična i dezinfekciona svojstva, a takođe je i jako diuretsko sredstvo. Čaj od limunske trave može da detoksikuje jetru, pankreas, bubrege i creva. Konzumiranje šolje ovog čaja svakog dana poboljšaće probavu i smanjiti šanse za infekcije creva. Ovaj čaj je potpuno bezbedan za decu, pa čak i ona mogu svakodnevno da popiju bar šolju kako bi olakšali simptome i sprečili infekcije.

 

7. Sena
 

List biljke sene je prirodni laksativ jer je bogat izvor senozida, glikozida, flavonoida, derivata antrakinona i prirodne smole. Ove supstance ometaju bakterije prisutne u crevima, a takođe povećavaju pokretljivost creva i rešavaju probleme zatvora. Zatvor stolice može da bude neugodan, pa čak i bolan, tako da ove tegobe uspešno može da reši čaj od sene, jer stimuliše mišiće debelog creva. Potrebno je biti oprezan sa konzumiranjem ovog čaja, pa je preporuka
da se uzme mala količina i dopusti bar šest sati da prođe od konzumacije kako bi čaj počeo da deluje.

 

Čaj koji treba piti na jesen što više: Smrt za viruse, prehlade i toksine, normalizuje varenje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs