Obratite pažnju na vreme

Sve češći uzrok teških bolesti: Prirodan način da izbacite stres iz tela!

Posledice nagomilanog stresa mogu biti velike i ozbiljne, pa je važno da na vreme počnete da rešavate problem

Medicina
Autor:
Sve češći uzrok teških bolesti: Prirodan način da izbacite stres iz tela!
Foto: Profimedia

Stres je definitivno postao najčešća "bolest" današnjice. Izloženi smo stresu gotovo svakog dana - od nagle zvonjave alarma ujutro, preko svakodnevnih gužvi u saobraćaju koje prati briga da ne zakasnimo na posao, do radnih obaveza, napornih sastanaka i problema sa decom, naše telo trpi količinu stresa koje zapravo nismo ni svesni.

Ali, kada se stres nagomila u telu, može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

Mnoge naučne studije do sada su potvrdile jaku vezu između stresa i opasnih stanja, poput srčanih bolesti, gojaznosti, dijabetesa, migrene, problema sa varenjem, pa čak i Alchajmerove bolesti, depresije i preranog starenja. Najopasnija posledica nagomilanog stresa može da bude čak i prerana, iznenadna smrt.

Zato je veoma važno da se što pre uhvatite u koštac sa stresom i pronađete najbolji i najprirodniji način da se izborite sa ovim tihim ubicom.

Postoji metoda koja vas ništa ne košta, a može mnogo da vam pomogne - pisanje dnevnika kad god osetite da stres navire.

Ako budete redovno praktikovali pisanje dnevnika, brzo ćete početi da uviđate šablon i zajedničke uzroke stresa.

foto: Promo

Zapišite obavezno sledeće 4 stvari svaki put:

- Šta je uzrok stresa (ako niste sigurni, zapišite ono što vam se čini da je uzrok) - Kako se osećate, i psihički i fizički? - Kako ste reagovali na stresan događaj? - Šta ste uradili da biste se osećali bolje?

Kroz vođenje dnevnika i zapisivanje odgovora na ova pitanja, dobićete jasnu sliku šta vam zapravo izaziva najveći stres, pa ćete moći lakše da eliminišete uzrok.

Ipak, nekim ljudima treba više vremena i dodatna pomoć da izbace stres i spreče njegove posledice. Najbolji pomoćnik svakako su prirodna rešenja, a pokazalo se da je kombinacija valerijane, matičnjaka i nane među najefikasnijim.

Valerijana je jedno od najpoznatijih umirujućih sredstava u alternativnoj medicini. Valerenska kiselina koju sadrži daje joj sedativno dejstvo, a koliko je dobra u lečenju nervne napetosti, razdražljivosti, nesenice i velikog stresa, govori i podatak da se tokom Prvog i Drugog svetskog rata koristila za lečenje vojnika koji su pretrpeli velike traume i takozvani "rovovski šok".

foto: Shutterstock

Matičnjak je jedna od retkih biljaka koje su i lekovite, i mirisne, i ukrasne u isto vreme. Nekoliko istraživanja potvrdilo je fantastičan efekat matičnjaka na stres, nesanicu i napetost, a u kombinaciji sa valerijanom sjajno deluje na centralni nervni sistem.

Zbog svog moćnog antistres delovanja, nana je jedan od omiljenih i najčešće korišćenih biljaka u aromaterapiji. Naime, ekstrakt nane stimuliše proizvodnju serotonina u mozgu, poznatijeg kao hormon sreće, koji suzbija stres i opušta organizam. Čak i nežni, divni miris toplog čaja od nane može blagotovorno da deluje na stres i umiri vas.

Najbolji način da pomognete svom telu da se oslobodi stresa jeste da pronađete biljni preparat koji sadrži sve tri biljke - i valerijanu, i matičnjak, i nanu. Pri odabiru, trebalo bi da vodite računa da to bude prirodan proizvod, da je klinički ispitan i da ne izaziva zavisnost.

Ako niste sigurni koji preparat da odaberete, konsultujte se sa farmaceutom, a najbolje bi bilo da pre svega uradite jednostavan test i otkrijete koliko je vaše telo pod stresom - da li je situacija još uvek pod kontrolom ili vam je potrebno opuštanje, čak i stručna pomoć.

foto: Promo
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs