Važno je znati

Rak je moguće sprečiti: Ova 4 pravila smanjuju rizik od oboljenja za 80 odsto!

Dvojica naučnika s fakulteta za javno zdravstvo Univerziteta Harvard otkrila su da samo četiri faktora igraju najveću ulogu u podizanju rizika oboljenja od raka
Medicina
21:18h Autor:
Rak je moguće sprečiti: Ova 4 pravila smanjuju rizik od oboljenja za 80 odsto!
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pridržavanje samo četiri jednostavna životna pravila moglo bi drastično da smanji vaš rizik obolevanja od najčešćih vrsta karcinoma, otkriva novo istraživanje objavljeno u naučnom časopisu JAMA Oncology.

Dvojica naučnika s fakulteta za javno zdravstvo Univerziteta Harvard otkrila su da samo četiri faktora igraju najveću ulogu u podizanju rizika oboljenja od raka - pušenje, pijenje alkohola, telesna težina i fizička aktivnost.

"Rak je moguće sprečiti. Zapravo, većinu karcinoma moguće je sprečiti, a procene su čak 80 do 90% za maligne bolesti koje su povezane s pušenjem", rekao je Grejem Koldic, profesor epidemiologije s Harvarda.

Sprečava rak i dijabetes, pomaže kod mršavljenja: Za šta je sve dobra voda sa biberom? (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Izazov je sada delovati u skladu s time što znamo. Postoji jako duga istorija odlaganja od trenutka otkrića do pretvaranja znanja u praksu", kazao je Koldic.

Pregledom brojnih istraživanja o uticaju životnog stila na rizik oboljevanja od raka, istraživači su ustanovili da osobe koje ispunjavaju samo četiri kriterijuma imaju od 60 do 70% manje šanse da dobiju rak od osoba koje ne ispunjavaju jedan od kriterijuma.

Prvi kriterijum je pušenje, s kojim treba prestati u potpunosti. Drugi kriterijum je uživanje alkohola, koje mora da bude svedeno na minimum - ne više od jednog pića dnevno za žene, ili dva pića dnevno za muškarce. Telesna težina mora da bude umerena, ni prevelika ni premala - indeks telesne težine (BMI) trebalo bi da bude između 18,5 i 27,5. Poslednji kriterijum je fizička aktivnost - osobe s niskim rizikom oboljevanja vežbale su umerenim intenzitetom najmanje 150 minuta nedeljno.

Samo 15 minuta je dovoljno za seksi guzu i zategnute noge: Najbolji trening kod kuće! (VIDEO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs