Vodite računa o kilaži

Britanski onkolozi tvrde: Gojaznost je uzrok ovih 13 vrsta raka!

Organizacija se našla na udaru kritika, ali u svoju odbranu su ponudili dokaze u brojkama

Medicina
Autor:
Britanski onkolozi tvrde: Gojaznost je uzrok ovih 13 vrsta raka!
Foto: Shutterstock

Britanska organizacija za istraživanje raka i podizanje svesti Cancer Research UK tvrdi da će rak creva, bubrega, jajnika i jetre i još nekoliko vrsta kancera verovatnije uzrokovati gojaznost, a ne pušenje, piše BBC.

Cancer Research UK tvrdi da milionima gojaznih osoba preti oboljevanje od raka i da gojaznih ima dvostruko više nego pušača.

Ali, njihove ulične reklame naišle su na kritike jer javno sramote ljude koji imaju višak kilograma.

Ovo nije prvi put da se pomenuta organizacija našla na udaru zbog sramoćenja gojaznih. Ipak, Cancer Research UK kaže da im sramoćenje nije cilj i da ne sugerišu da se pušenje i gojaznost kao uzročnici raka mogu uporediti, već kažu da oboje povećavaju rizik od oboljevanja.

Prema njihovim podacima, gojaznost svake godine u Velikoj Britaniji uzrokuje 22.800 slučajeva raka, dok pušenje uzrokuje 54.300 slučajeva.

Kada je reč o pojedinim slučajevima, Cancer Research UK ističe da gojaznost uzrokuje više novih slučajva raka creva (od 42 hiljade novih slučajeva, gojaznost uzrokuje 4.800, dok pušenje uzrokuje 2.900), bubrega (od 12.900 slučajeva, gojaznost uzrokuje 2.900 oboljenja, a pušenje 1.600), jetre (od 5.900 slučajeva, gojaznost uzrokuje 1.300 oboljenja, a pušenje 1.200) i jajnika (od 7.500 slučajeva, gojaznost uzrokuje 490 oboljenja, a pušenje 25). Svi podaci se, jasno, odnose na Britaniju.

3 meseca ovakve ishrane i izbeći ćete Alchajmera, rak i srčane bolesti: Američki Nobelovac otkriva precizna uputstva!

foto: Profimedia

Prema organizaciji, pušenje je vodeći uzrok raka koji se može sprečiti, a gojaznost je drugi vodeći. Međutim, procenat pušača u opštoj populaciji trenutno pada, a udeo gojaznnih raste, što brine zdravstvene stručnjake.

Gojazno je nešto više od četvrtine odraslih Britanaca. Trenutno se u Britaniji nalazi 13,4 milijuna gojaznih odraslih osoba koje ne puše, 6,3 miliona pušača koji nisu gojazni i 1,5 miliona gojaznih pušača.

I dok je veza između gojaznosti i raka poznata, biološki mehanizmi iza te veze još nisu do kraja jasni. Ćelije masti proizvode dodatne hormone i faktore rasta koji ćelijama u telu govore da se češće dele. To povećava šansu da se proizvedu ćelije raka. Stručnjaci kažu da fizička aktivnost takođe igra ulogu.

Gojaznost ne znači da će osoba definitivno oboleti od raka, ali povećava rizik od oboljenja. Što je osoba duže gojazna i što ima više viška kilograma, taj rizik od oboljenja je veći. Prema Cancer Research UK, 13 različitih tipova raka povezuju se s gojaznošću - rak dojke kod žena koje su prošle menopauzu, rak creva, rak pankreasa, rak jednjaka, rak jetre, rak bubrega, rak gornjeg dela želuca, rak bešike, rak materice, rak jajnika, rak štitne žlezde, rak plazma ćelija i meningeom (tumor moždanih ovojnica).

Povezanost gojaznosti i raka odnosi se samo na odrasle osobe, ali održavanje zdrave telesne težine važno je i za decu.

Rak pluća svakog dana ubije 13 ljudi u Srbiji: Ovo su prvi simptomi i najčešći tok bolesti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs