Doktor Branimir Nestorović je na svom blogu skrenuo pažnju na namirnice koje poseduju kapacitet prevencije raka, a to su:
Hrana koja stvara kisele radikale pojačava sklonost ka širenju tumora. Ph organizma je inače blago alkalan (ispod 7,4). Trebalo bi uzimati od ukupnih kalorijskih 80% alkalnu hranu (sveže voće i povrće, orašaste plodove, leguminoze, semena.
Voće: Razne vrste bobičastog voća (borovnice, maline, kupine itd), jabuke, kajsije, jabuke, avokado, banane, limun, urme. Posebno alkalne su dinje i limun (kiselina boja dolazi od limunske kiseline).
Povrće: Artičoke, špargle, cvekla, brokoli, kelj, kupus, šargarepa, celer, krastavci, đumbir, luk, spanać, paradajz.
Integralne žitarice: Ovas, raž, pirinač.
Leguminoze/orašasti plodovi: Lešnici i orasi, soja, grašak.
Seme: Alfalfa, čia, susam.
Krucifere
Tu spadaju uz brokoli još kupus i kelj. Uz to sadrže indole i izocijanaje, takođe antikarcinogene supstance.
Zelena hrana
U našim uslvima se najlakše nalaze spanać, hlorela i spirulina. One sadrže velike količine hlorofila, koji je antikarcinogen, a li i podmlađuje.
Crvena hrana
Istraživanja su pokazala da je crvena hrana (jagode, paradajz, trešnje i td) izuzetno jak antioksidans.
Vlakna
Ona nisu hrana, ali se nalaze u voću i povrću. Procena je da je potreban unos najmanje 30 g dnevno vlaknaste hrane.
Maslinovo ulje
Treba imati na umu da jedna kašika maslinovog ulja ima 120 kalorija, pa ne treba uzimati prevelike količine.
Sokovi
Sveže isceđeno voće i povrće ima dobra antioksidativna dejstva. Šargarepu uvek treba malo razblažiti vodom (ima visok sadržaj šećera, što može biti opasno kod dijabetičara).
Zeleni čaj
Zeleni čaj prevenira karcinome kože, pluća, jednjaka i želuca, pankreasa i bešike.
Pečurke
Jedna od najzdravijih namirnica su pečurke, koje treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu.
Alge
One se hiljadama godina korisre u kineskoj medicini za lečenje tumora.
Začini
Začini imaju brojna povoljna dejstva, a crni biber i seme crnog kima se izdvajaju po antitumorskim efektima.
(Izvor: banenestorovic.blogspot.com)