San postaje luksuz

Zašto spavamo sve kraće?

Trećina odraslih ne spava zbog finansijskih briga, četvrtina se prevrće noću zbog porodičnih problema, a jedna od pet osoba uzrujana je zbog stresa na poslu
Medicina
19:36h Autor:
Zašto spavamo sve kraće?

Spavamo u proseku samo šest sati i 41 minut svake noći, što je za sat i 33 minuta kraće od preporučenih osam. Više od polovine ispitanika priznalo je da ne mogu da se naspavaju vikendom i tako akumuliraju sate sna potrebne za nadolazeću sedmicu, otkriva nova studija upozoravajući koliko je manjak sna štetan po zdravlje.

Stivi Vilijams iz Centra za spavanje u Edinburgu kaže da postavljanje budilnika ranije nego što nameravate da ustanete i odlaganje buđenja rezultira time da se osećate umorni umesto osveženi kvalitetnim snom.

Gotovo polovina ispitanika izjavila je da sebi ne može da priušti gubljenje dragocenog vremena vikendom, a čak 65 posto izjavilo je da spavaju samo šest sati i 27 minuta, otkriva studija sprovedena među 2.000 odraslih Britanaca. Takođe, rezultati pokazuju da su razlozi različiti, ali uglavnom egzistencijalni. Trećina odraslih ne spava zbog finansijskih briga, četvrtina se prevrće noću zbog porodičnih problema, a jedna od pet osoba uzrujana je zbog stresa na poslu.

U studiji se ističe da više od četvrtine osoba spava manje nego pre godinu dana i da se najčešće opredeljujemo za samo 11 minuta odloženo buđenje, što stručnjaci smatraju posebno štetnim za zdravlje.

Četiri od deset odraslih osoba priznaje da navijaju alarm za buđenje ranije nego što je potrebno, a zatim sebi priušte dva puta po dodatnih 11 minuta odmora. Tako veruju da će zavarati svoje telo da je dobilo više sna.

"Dremanje dovodi do propuštanja vitalne REM faze spavanja koje se događa neposredno pre buđenja. Za vaše zdravlje bi bilo korisno da iskoristite vikend kako biste akumulirali san koji će vam trebati tokom sedmice", kaže Vilijams.

"Ne samo da više od četvrtine nacije manje spava nego pre godinu dana, nego je i gotovo polovina odrasle populacije zauzeta vikendom tokom kojeg bi mogli da nadoknade izgubljene sate. To je začarani krug jako štetan za zdravlje. Moramo prestati da tretiramo san kao luksuz i početi da ga smatramo nužnim za naše zdravlje" ističe on.

Čak 68 posto Britanaca koristi mobilni telefon da bi se probudili.

Istraživanje je dalje pokazalo da se u pokušaju da se naspavaju odrasle osobe odriču bitnih jutarnjih rituala poput doručka i jutarnjeg tuširanja, a 18 posto ispitanika priznalo je da ne spremaju svoj krevet jer su previše umorni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs