Recite zbogom nesanici

5 saveta za dobar san

Uzaludno okretanje u krevetu iscrpljuje pa je važno da usvojite ovih pet saveta i probudite se odmorni i osveženi
Medicina 01.09.2013. - 11:16h Autor: tportal.hr

Dobar san je zlata vredan, jer vam omogućava da svežeg i odmornog organizma zakoračite u novi radni dan. Zato je važno da se rešite loših navika i napravite male rituale koji će vam pomoći da lakše i lepše spavate.

 

Crno vino
Iako čaša crnog vina za večerom izgleda vrlo primamljivo, ako večerate dosta kasno, izbegavate ovo piće. Ispijanje vina pre spavanja moglo bi da vas učini razdražljivim i što je još gore razbudiće.

Televizija
S obzirom na to da stimuliše mozak, najbolje je izbegavati gledanje televizije pre spavanja. Jednak deluje ima i računar pa je daleko bolje da pre spavanja čitate ili slušate muziku.

 

Surfovanje internetom
Izbegavajte koriščenje računara bar pola sata pre odlaska na počinak, a isto važi za korišćenje interneta putem mobilnog telefona. Naime, svetlost koja dopire od ekrana može da poremeti vaš cirkadijalni ritam i tako razbije san.

Uzbudljivo štivo
Uzbudljiv i neizvestan roman pre spavanja baš i nije dobra ideja jer osim što će vas potpuno razbuditi, knjigu ćete teško ispustiti iz ruku pa će samim tim i spavanje biti narušeno. Odaberite neko laganije štivo, a ne krimiće, trilere i misterije koji će izazvati osećaj napetosti.

Topla kupka
Telu je potrebno da se ohladi pre spavanja pa zato ne praktikujte tople kupke ili tuširanje u vrućoj vodi pred spavanje. Bolje je da to obavite barem sat vremena pre.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...