Nisu samo problem pubertetlija

8 najčešćih razloga za pojavu akni kod odraslih

Kako bi se rešili neprivlačne kože, potrebno je najpre da znate uzrok, a zatim počnete lečenje, za koje postoji puno prirodnih recepata
Nega
16:22h Autor:
8 najčešćih razloga za pojavu akni kod odraslih
Foto: Thinkstock

Akne nisu samo problem mladih. Kod odraslih osoba one su stanje koje pogađa muškarce i žene, pa čak i one koji su dobro prošli tinejdžerske dane po pitanju akni. Ovo su najčešći uzroci.

Stres

Kada je telo pod stresom, bilo mentalnim ili fizičkim, bela krvna zrnca idu prema površini da se bore protiv napadača. Posledica toga su mitiseri a iz njih se razvijaju bubuljice i akne. Najbolja odbrana je konzumiranje što više namirnica koje imaju protivupalno delovanje, kao i namirnica koje pomažu telu da se bolje nosi sa stresom.

Previše sebuma

Sebum su prirodne masnoće koje telo luči. On igra značajnu ulogu u zaštiti kože od štetnog spoljnog uticaja i održavanja prirodne vlažnosti. Međutim, ako koža luči previše sebuma, on zatvara pore i rezultat su akne. Alfahidroksidna kiselina pomažu u ovom slučaju.

Mrtve ćelije kože

Kada je sebum blokiran i ne može da izađe na površinu kože, on oksidira i tako nastaju mitiseri, crne potkožne bubuljice. Napravite piling jednom do dva puta nedeljno kako biste redovno skidali mrtav sloj kože.

Bakterije

Previše sebuma na koži pogoduje razvoju bakterija, a bakterije izazivaju bubuljice. Redovno umivajte lice i čistite ga antibakterijskim preparatima.

Masna hrana

Među stručnjacima postoje podeljenja mišljenja uzrokuje li hrana akne ili ne. Za svaki slučaj ako imate problema sa kožom smanjite unos masne i začinjene hrane.

Teška šminka

Kozmetika bazirana na ulju je vrlo teška i opterećuje vašu kožu, te gura višak sebuma i bakterije dublje u nju, što vodi do upala. Uvek proverite sastojke i birajte proizvode namenjene osjetljivoj i koži sklonoj aknama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs