Pitajte lekara

Odgovor našeg fizijatra: Bolovi u vratnim pršljenovima, česte glavobolje!

Na pitanje naše čitateljke odgovorila je dr Olga Čakić, fizijatar Doma zdravlja Bulevar - MediGroup
Medicina
22:42h Autor:
Odgovor našeg fizijatra: Bolovi u vratnim pršljenovima, česte glavobolje!
Foto: Shutterstock

Ukoliko vas nešto muči, postavite pitanje lekarima MediGroup-e: Doma zdravlja Bulevar, Doma zdravlja Jedro i Doma zdravlja Dr Ristić. Više o tome saznajte OVDE.

Pitanje za fizijatra:

"Imam problem u lumbalnom delu kičme i vratnim pršljenovima gde se u gornjoj zoni vratnog pršljena izdvaja jedan koji znatno boli i na dodir i bez potiskivanja prstima, pa mi stvara, po mom mišljenju, česte glavobolje i to najčešće u potiljačnom delu glave. Bavim se molerskim poslovima, pa se često vrat nalazi u neprirodnim uslovima držanja i to naprosto još podstiče bolove i neprijatnosti tokom rada, a naročito posle u momentima hlađenja mišićnih delova. Voleo bih ukoliko ima potrebe da posetim kiropraktičara zbog vratnog dela i da pokušam da atlas kičme vratim u prirodni ciklus položaja. Da li treba obaviti neka snimanja i da li je potreban kiropraktičar ili neko drugi stručan u toj oblasti?"

Odgovor fizijatra:

"Lepo ste opisali vaše tegobe u vratnom i lumbalnom delu kičme . Sigurno i da vaše zanimanje može da potencira te tegobe (naročito položaj kada se vratni deo kičme pomera unazad (kada glava ide unazad) pa bi te pokrete trebalo izbegavati! Najbolje bi bilo da vas pregleda fizijatar koji će verovatno tražiti i snimak vratnog i lumbalnog dela kičme. Za vaše tegobe bi možda bila korisna i fizikalna terapija koju odreduje fizijatar (laser, UZ, MG TH i razne struje) kao i eventulano kinezi terapija ne bi li se ublažile tegobe. Što se tiče kiropraktike, ne bih vam u ovoj fazi tegoba savetovala, a i ako se slučajno ipak odlučite, obavezno uraditi MR, C i LS dela kičme! Mišljenja sam da bi prvo trebalo sprovesti klasičnu fizikalnu terapiju koja bi mogla dosta da pomogne u vašem slučaju".

S poštovanjem, dr Olga Čakić, fizijatar Doma zdravlja Bulevar - MediGroup

Napomena: Odgovori lekara nisu zamena za odlazak na pregled, dijagnozu ili terapiju, niti medicnsku konsultaciju. Isključivo su informativnog karaktera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs