Pitajte lekara

Odgovor našeg fizijatra: Utrnulost leve dojke, na potiljku glave i ramenu

Na pitanje naše čitateljke odgovorila je dr Olga Čakić, fizijatar Doma zdravlja Bulevar - MediGroup

Medicina
17:23h Autor:
Odgovor našeg fizijatra: Utrnulost leve dojke, na potiljku glave i ramenu
Foto: Shutterstock

Ukoliko vas nešto muči, postavite pitanje lekarima MediGroup-e: Doma zdravlja Bulevar, Doma zdravlja Jedro i Doma zdravlja Dr Ristić. Više o tome saznajte OVDE.

Pitanje za fizijatra:

"Poštovani,

U poslednja dva meseca osećam određene neprijatnosti koje se ogledaju u sledećem: prvenstveno osećaj utrnulosti, odnosno težine u predelu leve dojke, zatim ređe osećaj utrnulosti sa leve strane potiljka glave, a nesto ređe u ramenu. Iz straha sam u privatnoj ordinaciji uradila UZ dojki, nalaz uredan. Krvna slika uredna, osim uvećanih parametara za hdl i ldl, pregled kod fizijatra ukazuje na blago okoštavanje kičme u vratnom delu. Moje pitanje glasi - da li bi trebalo zbog nelagode koju osećam u levoj dojci da uradim ili ponovnim UZ ili eventualno mamografiju? Napominjem da imam 44 godine i da redovno jednom godišnje ultrazvučno kontrolišem grudi u isto vreme kada radim i ginekološki pregled. U suštini osnovni problem je u strahu i nervozi koji proizilazi iz osećaja u dojci.

Unapred hvala na odgovoru".

Odgovor fizijatra:

"Poštovana gospođo, tegobe koje opisujete mogu biti i od promena na vratnom delu kičme (lakim degenertivnim promenama na RTG nalazu). Fizikalna terapija bi vam verovatno pomogla (laser, UZ . . ) kasnije i kinezi terapija (vežbe za centralni deo kičme ) to bi sve odredio vaš fizijatar. Što se tiče povišenih vrednosti holesterola (HDL i LDL ), savetuje se ishrana određena (nutricionista bi najbolje odredio), pa ponovna kontrola za 2-3 meseca. A, što se tiče neodređenih tegoba u predelu dojke, kažete da je UZ uredu, možda bi mogli da uradite i mamografiju da biste bili potpuno mirni ( najbolje u dogovoru sa vašim ordinariusom, hirurgom)".

S poštovanjem, dr Olga Čakić, fizijatar Doma zdravlja Bulevar - MediGroup

Napomena: Odgovori lekara nisu zamena za odlazak na pregled, dijagnozu ili terapiju, niti medicnsku konsultaciju. Isključivo su informativnog karaktera. www.medigroup.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs