Vredi probati

Iscedite nekoliko kapi u čašu vode i pijte svaki dan: Napitak za jačanje organizma

Napitak koji čini čuda za telo

Medicina
10:57h Autor:
Iscedite nekoliko kapi u čašu vode i pijte svaki dan: Napitak za jačanje organizma
Foto: Shutterstock

Limun je neverovatna riznica zdravlja za svakog čoveka, što je potvrđeno bezbroj puta, stotinama godina unazad.

Limun znatno podiže imunitet, on je prirodni antibiotik koji štiti od bakterija i virusa. Njegova kiselost odbija štetne bakterije ali, što je zanimljivo, privlači bakterije korisne za naš probavni sistem. Mnoge dijete preporučuju limun jer on daje osećaj sitosti i istovremeno podiže energiju u umornom telu.

Blago deluje na jetru, probavu i krvnu sliku jer snižava holesterol. Inače, kod visokog holesterola preporučuje se kombinacija limuna i belog luka. Limun je odličan lek i protiv žgaravice. Citruse inače nije pametno konzumirati kod žgaravice, ali ako pomešate kašiku limuna i pola čaše vode i to popijete, žgaravica će nestati.

Limun pomaže i kod menstrualnih bolova. Svojim svojstvima, limun odlično deluje na smanjenje kašlja, uklanjanje sluzi, ali i na zdravlje grla. Limunov sirup se preporučuje i za lečenje i ublažavanje simptoma astme.Takođe, on podstiče izbacivanje urina i stimuliše pravilan rad bubrega. Od svih citrusa, sadrži najveću koncentraciju citrata koji na prirodan način inhibiraju stvaranje kamenja u bubrezima. Limun je i prirodni antiseptik, rashlađuje i ublažava iritacije.

Ukoliko imate akne, iscedite limunov sok i njime lagano očistite lice, to će vam biti najbolji tonik. Umijte se nakon toga toplom vodom i dobićete sjajnu i zdravu kožu. Zbog sastava kiselina, deluje na ćelije kože.

Preporučuje se žvakanje svežeg limuna kao i svakodnevno konzumiranje limunova soka. Limunov sok povoljno deluje na uklanjanje zadaha i na uklanjanje naslaga na jeziku. Prirodni je antibiotik, dokazano delotvoran u suzbijanju mnogih infekcija.

Limunov sok deluje i na smanjenje simptoma gingivitisa, stomatitisa, upale grla, krajnika... Limunov sok je prirodno sredstvo pri lečenju reume, artritisa, poliartritisa. Kada se utrlja na teme, limunov sok deluje na smanjenje peruti, ali i protiv opadanja kose.

Napomena: Koricu limuna nemojte koristiti (ni za kolače) ako niste sigurni da limun nije prirodan i neprskan, što je vrlo teško danas pronaći. Organski limun pronađite u prodavnicama organske hrane, a prepoznaćete ga po tome što su nejednake veličine i sa različitim nesavršenostima na kori i u njegovom obliku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs