Ne izazivajte sudbinu

Rak dojke ubije 1.600 žena u Srbiji: 5 najopasnijih faktora na koje sami utičemo!

Statistički podaci govore da svake godine u Srbiji od ovog kancera umre oko 1.600 žena. Upravo zbog toga vrlo je važno preduzeti sve moguće mere kako bi se ova brojka smanjila
Medicina
15:40h Autor:
Rak dojke ubije 1.600 žena u Srbiji: 5 najopasnijih faktora na koje sami utičemo!
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rak dojke je česta zloćudna bolest kod žena, a statistički podaci govore da svake godine u Srbiji od ovog kancera umre oko 1.600 žena. Upravo zbog toga vrlo je važno preduzeti sve moguće mere kako bi se ova brojka smanjila. Ali, obolevanje od raka dojke povezano je s nizom faktora, a na većinu njih možemo da utičemo sami:

1. Gojaznost

Gojaznost kod žena povećava rizik obolevanja od raka dojke za čak 30 do 60 odsto. Ovo istraživanje sprovela je svetska organizacija za borbu protiv karcinoma dojke. Masne ćelije podstiču razvoj ženskog polnog hormona estrogena. Pojačana proizvodnja estrogena podstiče razvoj ćelija tumora.

Bol u grudima i rak dojke: Ima li razloga za brigu?

2. Fizička neaktivnost

Fizička aktivnost značajno utiče na naše telo. Deluje protivupalno, jača imunitet i snižava nivo insulina u telu. Na taj način telo se lakše samostalno bori protiv bilo kakvih potencijalnih uzročnika bolesti među kojima je i rak dojke. Rezultati gotovo 30 naučnih istraživanja potvrđuju da se rizik od obolevanja kod žena koje vežbaju barem 3 sata nedeljno smanjuje za čak 30 do 40 odsto.

3. Loše navike u ishrani

Brojna istraživanja su potvrdila da crveno meso i šećer podstiču razvoj ćelija tumora. Ispijanje veće količine alkoholnih pića utiče na jače i brže stvaranje estrogena, a time se povećava rizik od raka dojke.

Povrće ima potpuno suprotan efekat. Ono iz grupe kupusnjača (kupus, karfiol, brokoli, kelj) deluje protivupalno i balansira nivo estrogena u organizmu. Sličan efekt ima i crveno povrće (paradajz i šargarepa), kao i lisnato (salata i spanać).

Rak grlića materice ubije najviše žena u Srbiji: Najefikasnija prirodna preventiva!

4. Genetika

Žene koje u genima BRCA1 i BRCA2 nose određenu mutaciju imaju značajno povećan rizik obolevanja od raka dojke.

5. Porodična anamneza

Ako je neko u vašoj užoj porodici (majka, sestra, baka) oboleo od raka dojke, čak i ako niste nosilac pomenutih gena, šanse za obolevanje od ove bolesti se udvostručuju. Ako u porodici imate više od jedne osobe koja je obolela od raka dojke, vaš rizik je trostruko veći.

Ukoliko spadate u ovu rizičnu grupu, preporuka je da potražite savet lekara specijaliste koji će vas upoznati sa svim mogućnostima preventivnog lečenja, odnosno postupcima smanjivanja mogućnosti obolivanja od raka dojke, kao što je preventivna mastektomija.

Telo uvek šalje prave signale: Kada je vreme za 6 spasonosnih pregleda?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs