Lekari zabrinuti zbog trenda mršavljenja novopečenih majki

Brza dijeta nakon porođaja opasna po zdravlje

Najčešći oblici pritiska na žene da brzo dođu u staru formu dolaze od partnera, članova porodice, ali i medija, a većini su za to potrebni meseci
Medicina
13:54h Autor:
Brza dijeta nakon porođaja opasna po zdravlje
Foto: Shutterstock

Nakon porođaja, lepši pol se oseća nesigurno u vezi svog izgleda, a mnoge dame priznaju da to utiče i na njihovu psihičku stabilnost, pokazala je britansko istraživanje. Svaka peta žena nakon porođaja misli da je neprivlačna svom partneru, pa zato želi što pre da počne sa topljenjem kilograma.

Iako tome dosta doprinosi pritisak partnera, članova porodice i medija, više od polovine novopečenih majki same sebi nameću pritisak vraćanja stare figure. Čak 12 posto žena iznenadilo se što im nakon prvog porođaja stomak nije sam odmah nestao, a ta očekivanja o brzinskom vraćanju u formu zabrinjavaju lekare.

"Mnogo je primera slavnih žena koje su u mesec do dva dana vratile besprekoran izgled zahvaljujući rigoroznim dijetama i režimima ishrane. Ali, to je nepotrebno i opasno za zdravlje", smatra doktorka Ketrin Guterajd.

Lekari kažu da je u proseku potrebno barem devet meseci, kako bi se telesna težina nakon porođaja stabilizovala, a sav pritisak može dovesti do razvoja ozbiljne depresije.

Nakon viška kilograma, najveću nesigurnost novim majkama donose strije, oblik samog tela, kao i izgled grudi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs