Revolucionarno

Prvi slučaj ikada: Beba rođena iz materice preminule donatorke!

Nova nada za žene koje se bore sa neplodnošću

Vesti 06.12.2018. - 11:26h Autor: 24sata.hr
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Brazilka kojoj je presađena materica preminule donatorke na svet je donela zdravu devojčicu, što je prvi takav slučaj u svetu.

 

Dete se rodilo u decembru prošle godine, a tek sada se o slučaju naširoko priča u naučnim krugovima. To je velika nova nada za žene koje se bore sa neplodnošću.


Zdrava devojčica stigla je juče na svet u punom terminu u Brazilu, a njeno rođenje značajno će proširiti mogućnosti tretmana za parove koji pokušavaju da dobiju potomstvo.


Slične operacije već su primenjivane u Švedskoj i Americi, ali uvek su materice davale žive donorke, srodnice žena koji žele da začnu. Jedan slučaj zabeležen je i u Srbiji, kada je žena koja ima troje dece ustupila svoj reproduktivni organ svojoj blizankinji, kako bi i ova mogla da zatrudni.

 

Imate običaj da pitate parove kada planiraju decu: Posle ovog teksta to vam više neće pasti na pamet!

 

Devojčica sada ima godinu dana

Ipak, do sada je svih 10 pokušaja (u SAD-u, Češkoj i Turskoj) presađivanja materica od preminule donatorke bilo neuspešno.

 

Sve se to promenilo u Brazilu. Majka devojčice je 32-godišnja neimenovana žena koja je rođena bez materice zbog retkog genetskog poremećaja. U septembru 2016. godine njoj je u klinici u Sao Paolu presađena materica od 45-godišnje žene koja je umrla zbog izliva krvi u mozak.


Operacija je trajala skoro 11 sati, a hirurzi su pažljivo povezivali vene, arterije, ligamente i vaginalne kanale.

 

Sedam meseci posle operacije u nju je stavljeno osam oplođenih jajnih ćelija. Trudnoća je prošla bez komplikacija i beba koja teži 3,3 kilograma rođena je u 35. nedelji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...