Oprezno sa sunčanjem

Ulja koja nikako ne smemo da koristimo na plaži

Sunce je izvor života, zdravlja i dobrog raspoloženja, ali preterano izlaganje sunčevim zracima je štetno i potencijalno kancerogeno, posebno ako koristimo pogrešna sredstva za zaštitu
Nega
03:44h Autor:
Ulja koja nikako ne smemo da koristimo na plaži
Foto: Shutterstock

Umesto kreme sa zaštitnim faktorom, neki će na plaži koristiti domaće mešavine, poput raznih ulja sa eteričnim dodacima uz pomoć kojih će brže pocrneti. Ali stručnjaci upozoravaju na brojne opasnosti koje skrivaju ti preparati.

"Maslinovo ulje ima fantastično dejstvo na kožu, hidrira je i čini elastičnom, ali je ne štiti od ultraljubičastih zraka"

Kantarionovo i maslinovo ulje ne štite kožu od štetnih zraka.

"Leti je skoro zabranjeno korišćenje ulja na koži. Važno je naglasiti da kantarionovo ulje ne smemo nikada da stavljamo pre izlaganja suncu, što znači da ako smo ga namazali mora da prođe barem 24 sata da bi smeli da izložimo kožu UV zračenjima sa sigurnošću da nećemo dobiti neželjene nuspojave", objašnjava dermatolg Jadranka Sokol.

Maslinovo ulje može često da uzrokuje opekotine koje mogu da izazovu trajna oštećenja na koži poput hiper-pigmentacije, solarne keratoze ili raka kože.

Primena proizvoda sa visokim zaštitnim faktorom izuzetno je važna za zdravu kožu. Smatra se da krema sa faktorom 50 filtrira i štiti od 98% UVA zraka koji dolaze do naše kože, što je i maksimalni zaštitni faktor.

"UVA zrake uzrokuju uglavnom promene u dermisu i glavni su razlog fotostarenja. Poslednjih dvadesetak godina istraživanja su potvrdila da UVA zračenje takođe uzrokuje i oštećenja ćelija u bazalnom sloju epidermisa, pa se danas smatra da i UVA može doprineti ili čak uzrokovati karcinom kože" upozorava dr Dinko Bagatin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs