Pročitajte

Ventil za emocije: Sve prednosti noćnih mora!

San nam je potreban kako bi se procesuirale situacije i sve one loše stvari koje nas tokom dana okružuju
Medicina
07:56h Autor:
Ventil za emocije: Sve prednosti noćnih mora!
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Sigurno ste se barem jednom probudili u panici nakon "živo proživljene" noćne more. Naravno, niko ne želi to opet da proživi.

Ipak, New York Magazine objavio je video na Youtube-u u kojem se pojašnjava da postoji i "svetlija strana" noćnih mora, odnosno, noćna mora zapravo je - vrlo pozitivna stvar.

Uradite ovo i zaspaćete za minut: Čudesan trik doktora Vejla!

Stručnjaci za snove pojasnili su da su noćne more "emocionalni ventil" i kanal na koji način se možemo rešiti stresa i nemira koji nas muče dok smo budni. To je dobro za naše mentalno zdravlje, pojašnjava se u videu.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Čak i kada utonemo u san "opušteni i bez stresa", naš organizam ostaje u istoj borbi sa stresom kao i tokom budnog razdoblja. Podsvesno se naše strepnje pretvaraju u priče koje isplivaju u obliku noćnih mora. Mozak naše strahove na taj način procesuira kao sećanje, uspomenu, a s tim se lakše nosi", pojašnjeno je.

Olovku i svesku pored kreveta, i zapisujte: Evo kako da kontrolišete snove!

Možemo se zbog sećanja osećati loše, ali mozak to "gleda" kao nešto iz prošlosti sa čim se ne moramo zabrinjavati u sadašnjosti, navodi se. Na taj način noćne more nam pomažu da se lakše rešimo naših strahova.

Upozorava se da zbog straha od noćnih mora ne bi trebalo da izbegavamo da idemo na spavanje jer nedostatak sna može uzrokovati neke zdravstvene probleme. San nam je potreban kako bi se procesuirale situacije i sve one "loše stvari" koje nas tokom dana okružuju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs