Saznajte

Olovku i svesku pored kreveta, i zapisujte: Evo kako da kontrolišete snove!

Jednom kada shvatite da još uvek sanjate, vi dobijate potpunu kontrolu nad svojim snom, što je verovatno i najzanimljiviji deo lucidnog sanjanja
Medicina
17:06h
Olovku i svesku pored kreveta, i zapisujte: Evo kako da kontrolišete snove!
Foto: Shutterstock

Jednom kada shvatite da još uvek sanjate, vi dobijate potpunu kontrolu nad svojim snom, što je verovatno i najzanimljiviji deo lucidnog sanjanja. Da li ste ikada čuli za lucidne snove? Ili još bolje, da li ste ikada sanjali lucidne snove? Lucidni snovi su naučno dokazan fenomen. To su oni snovi u kojima je osoba svesna da sanja, i koje čak može u potpunosti kontrolisati. Lucidnost obično počinje u toku sna kada sanjar shvati da se određeno iskustvo nije desilo u fizičkoj stvarnosti, već u snu.

Živopisni snovi se javljaju tokom REM faze sna. U proseku, imaćete tri do pet ovakvih faza u toku jedne noći, a upravo u tim fazama ćete imati najveću šansu da sanjate snove kojih ćete se sutradan sećati.

Lek za mnoge bolesti: Za ovu biljku kažu da daruje besmrtnost! (VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Faza 1 - Sećanje sna

Prvi korak može biti težak i frustirajući za mnoge "lucidne početnike". Nije uvek lako setiti se svog sna, jer oni često dolaze u fragmentima koji nemaju nikakvog smisla. Ipak, morate zapamtiti da je ovo jedan od najvažnijih koraka u vežbi kontrole snova. Vrlo je jednostavno, ako se ne sećate svojih snova kako onda možete očekivati ​​da kontrolišete šta se u njima događa?

Faza 2 - Beleženje sna

Pre nego što odete na spavanje, pored kreveta ostavite olovku i svesku. Ovo će biti vaš dnevnik snova. Kada se probudite, odmah zapišite sve detalje kojih možete da se setite. Šta se dogodilo u snu? Kako ste se osećali u snu? Gde se odvijala radnja? Da li je san bio u boji? Možete li da se setite bilo kog zvuka?

Kafa na plus 39, ni slučajno: Evo zašto!

Faza 3 - Ponavljanje

Neka vam zapisivanje snova postane navika. Na početku će biti teško setiti se svih detalja, ali već nakon sedam dana ovakve prakse moći ćete mnogo lakše da se setite svojih snova.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Faza 4 - MILD Tehnika

Sada ste spremni da započnete eksperiment. Postoji nekoliko načina da kontrolišete snove, a počinjemo sa Stefen Labergeovom tehnikom za izazivanje lucidnih snova. Natempirajte alarm da vas probudi četiri i po, šest, ili sedam i po sati nakon što ste zaspali. Kada vas alarm probudi pokušajte da zapamtite san što je bolje moguće.

Kada ste zapamtili sve što ste mogli, vratite se na spavanje zamišljajući da se u prethodnom snu. Ne brinite ako nasumične misli počnu da vam se motaju po glavi, ili ako ne uspete iz prvih par pokušaja. Nakon nekoliko vežbi vi ćete utonuti u san koji želite da sanjate i konačno doživite iskustvo lucidnih snova.

Uzrok raka leži u hrani: Ovo je najgora stvar koju sebi možete da uradite!

Faza 4 - WBTB Tehnika

Prema nekim tvrdnjama, ovo je najuspešnija tehnika. Postavite alarm da vas probudi pet sati nakon što zaspete. Kada vas probudi, ostanite budni sat vremena, razmišljajući o prethodnom snu.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ponovo zaspite koristeći MILD tehniku. Lucidni snovi vam se mogu učiniti nedostižnim, ali kada jednom ovladate tehnikom, oni mogu postati svakodnevna (jako zanimljiva) pojava. Kada jednom budete budni u toku noći, i shvatite da na primer letite i upravljate, odnosno birate pravac, destinaciju i brzinu leta, ili da možete trčati nadljudskom brzinom, vi zapravo i niste budni - vi sanjate lucidne snove.

Lucidnim sanjarima početnicima se može desiti da se naglo probude kada prvi put shvate da su budni u svom snu, ali vremenom ovo prestaje da bude šok i nakon par snova, prestaćete da se budite svaki put kad shvatite da sanjate.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs