Sprečava i pomože kod psihičkih oboljenja

Jogom protiv depresije?

Veliki broj ljudi pati od psihičkih poremećaja, a prema novom istraživanju američkih naučnika, simptome bi mogli ublažiti jogom
Medicina
06:00h
Jogom protiv depresije?
Foto: Shutterstock

Joga pozitivno utiče na hemijske procese u mozgu, upale u telu i ostale telesne funkcije. Drugim rečima, joga ima delovanje slično antidepresivima i psihoterapiji.

Istraživanje, u kom su se upoređivani rezultati čak 16 istraživanja o uticaju joge na mentalno zdravlje, pokazuje da ima odlično dejstvo na osobe koje pate od depresije, poremećaja spavanja, šizofrenije i ADHD - a. Nažalost, joga nije pokazala nikakav učinak na osobe koje pate od poremećaja u isharni i kognitivnih poremećaja.

U brojnim istraživanjima se pokazalo da osobe, koje vežbaju jogu u grupi ljudi, imaju znatno manji rizik od nastanka depresije. Naime, socijalizacija je nešto što osobi daje osećaj pripadnosti i veće vrednosti, a stručnjaci ističu da je odličan lek protiv depresije.

U još jednom istraživanju, u kom je učestvovalo 69 osoba s blagim simptomima depresije, joga se pokazala izuzetno efikasnom. Simptomi depresije su se u periodu od 6 meseci smanjili za čak 40%.

U drugom istraživanju je učestvovalo 39 osoba s poremećajem spavanja kao posledica hemoterapije. Za samo 7 nedelja vežbanja joge, njihov san se poboljšao i smanjila se potreba za uzimanjem lekova za spavanje.

Stručnjaci ističu da ne treba konvencionalnu medicinu zameniti jogom. Takođe, ako mislite da početete sa jogom, najpre se posavetujte sa svojim lekarom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs