Osećaj tuge i beznađa se javlja kod svake 5. žene

Depresija u trudnoći - vrtlog emocija

Neplanirana trudnoća, dugogodišnja borba sa sterilitetom ili raniji pobačaji i te kako utiču na pojavu depresije, a promena hormonskog statusa samo pojačava osećaj pesimizma, usamljenosti i izolovanosti.
Trudnoća 09.06.2013. - 12:43h

Veću šansu da postanu pesimistične u drugom stanju imaju žene lošijeg zdravstvenog stanja, kao i one koji imaju izraženiju sklonost ka alkoholu i cigaretama.

 

Iako se pretpostavlja da svaku ženu preplavi osećaj euforije i sreće kada sazna da će postati mama, realnost je sasvim drugačija. Već godinama se priča o postporođajnoj depresiji, ali je manje poznato da su neraspoloženje, razdražljivost i uznemirenost pratioci svake pete žene u drugom stanju.

 

Splet nesigurnosti i straha

 

Mnoge žene iznenadi saznanje da će im se kroz devet meseci život izmeniti iz korena. Naviknute na određen stil života, u njihovoj glavi se prepliću osećanja zbunjenosti, straha i nesigurnosti da li će moći da se snađu u novoj životnoj ulozi. Očajanje se povećava kada nemaju podršku bližnjih, partnera pre svega, ili su buduće samohrane majke.

 

Preosetljivost vodi ka nemaru

 

Brojni su faktori koji utiču na pojavu depresije u trudnoći. Neplanirana trudnoća, dugogodišnja borba sa sterilitetom ili raniji pobačaji samo su neki od njih, a promena hormonskog statusa samo pojačava osećaj pesimizma, usamljenosti i izolovanosti. Zbog tog što emotivnije reaguju i što su osetljivije na događaje iz spoljnog sveta, veća je mogućnost i da zanemare sebe, početi da se hrane nezdravo i neće se odreći cigareta i alkohola.

 

Simptomi u 25. nedelji

 

Konstantan osećaj tuge, gubitak samopouzdanja, razdražljivost, nesanica, potpuni gubitak apetita i neraspoloženost najčešći su simptomi depresije, koji mogu da se prepoznaju otprilike u 25. nedelji trudnoće. Stručnjaci smatraju da je iznenadna promena raspoloženja uobičajena zbog svakodnevnih mučnina i zamora, a lekari tvrde da nema preterane potrebe za brigom. Međutim, ukoliko se simptomi pojačavaju kako trudnoća napreduje, preporučljivo je da se buduća mama obrati stručnjaku za pomoć.

 

Ne utiče na bebu

 

Ranije se smatralo da je trudnička depresija povezana sa smanjenom težinom novorođenčadi, ali je dokazano da su male šanse da se loše psihičko stanje buduće mame odrazi na bebu. Ipak, istraživanja su pokazala da je veća šansa da žena bude depresivna i posle porođaja ako je bila izrazito neraspoložena tokom trudnoće.

 

Pobedite tmurne misli

 

Kako bi odagnale crne misli i lakše prebrodile trudničke dane, preporuka stručnjaka je da buduće mame otvoreno razgovaraju o onome što ih tišti sa partnerom, najboljom prijateljicom ili bliskim članom porodice. Pored redovnog unosa voća i povrća, koji će obezbediti i mami i plodu potrebne vitamine i minerale, trudnice bi mogle da se posvete i aktivnostima poput šetnje, plivanja i joge.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...