Nagađanjima je kraj

Imate problema sa spavanjem? Okrivite Mesec

Insomnija može da bude povezana sa uticajem Zemljinog najvećeg satelita, potvrdila su naučna istraživanja
Medicina
05:52h Autor:
Imate problema sa spavanjem? Okrivite Mesec
Foto: Shutterstock

Pun Mesec često povezuju sa povećanom stopom samoubistava, sumanutim ponašanjem, velikm brojem rođenih beba, pa zašto ne bi onda i sa nespavanjem?

Naučnik Kristijan Kajošen, koji radi u Psihijatrijskoj bolnici Univerziteta Bazel u Švajcarskoj, bio je prilično skeptičan prema istraživanjima koja pokazuju da pum Mesec nema nikakav uticaj na život ljudi, jer su mu se pacijenti žalili zbog problema sa spavanjem posebno za vreme punog meseca.

On tvrdi da lunarni ciklus ipak utiče na ljudski san, čak i onda kada pojedinac i nije svestan da je napolju ta mesečeva faza.

Tokom četiri godine naučnici su pratili tok spavanja 33 dobrovoljca. Niko od njih nije imao potrebu za lekovima niti većih problema sa uspavljivanjem. Međutim, za vreme punog meseca, moždane aktivnosti dubokog sna, opale su za oko 30 odsto. Takođe im je bilo potrebno oko pet minuta više da bi zaspali, a budili su se 20 minuta ranije nego inače.

Prema rečima Kajošena, mesečev ciklus deluje mnogo slabije na dnevne aktivnosti po zdravlje.

On kaže da bi uticaj Meseca mogao da se ublaži tako što bi ljudi trebalo manje da se izlažu mesečini, kao i da izbegavaju veštačko svetlo tokom noći.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs