Ne ignorišite ih

Telo poručuje da niste zdravi: 10 znakova koje ne smete da igorišete!

Vrlo je važno da poslušate što vam vaše telo govori, a ovi znakovi govore da niste zdravi koliko mislite
Medicina
15:58h Autor:
Telo poručuje da niste zdravi: 10 znakova koje ne smete da igorišete!
Foto: Thinkstock

Ljudsko telo je neverovatna mašina koju treba redovno servisirati i paziti. Upravo zbog toga, vrlo je važno da poslušate što vam vaše telo govori. Donosimo 10 znakova koje ne smete da ignorišete, a koji govore da niste zdravi koliko mislite!

1. Seda kosa pre 40. godine

Sede vlasi su prirodna pojava koja često zavisi od genetike. Ali ako imate više od 50 odsto sede kose već u 30-im godinama života, a takve slučajeve nemate u porodici, ali može da bude znak dijabetesa.

Sa 82 godine nije imala sede: Recept za sok čuvene doktorke Vigmor! (FOTO)

2. Mladeži

Iako je većina mladeža na telu bezopasna i benigna, neki mogu da budu poprilično opasni, posebno oni koje su nastali sunčanjem. Senilna ili aktinična keratoza nastaje delovanjem sunca i njegovog UV zračenja i ubraja se u prekancerozne promene na koži.

Imate li crveni mladež: Stručnjaci otkrivaju koji su opasni!

3. Beonjače

Beonjača bi trebalo da bude uvek bela. Osim neispavanosti ili prehlade, ovaj deo oka može da otkrije i neke opasne promene u vašem organizmu. Žuta beonjača može da bude znak žutice, problema s jetrom i žuči. Crvena može da bude znak visokog krvnog pritiska ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

4. Ispucale usne

Neugodne pukotine na usnama mogu da budu uzrokovane promenama temperature i vetrom. Ali pukotine koje se često javljaju na završecima usnama i unutrašnje ranice mogu da budu znak manjka vitamina B i cinka. Ako je pucanje usana učestalo, uzrok može da bude gljivična infekcija.

5. Otečeni vrat

Ako ste primetili da vam vrat izgleda otečeno, što pre potražite savet lekara. Otok na prednjem delu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnom žlezdom koji su uobičajeni kod žena između 20. i 50. godine.

6. Gubitak obrva

Obrve s godinama postaju ređe, ali nagli gubitak dlačica može da bude znak problema sa štitnom žlezdom, hipertireoze - preaktivne žlezde ili hipotireoze - smanjenog rada štitne žlezde. Ovakve promene praćene su i gubitkom kose.

Manjak apetita, česte prehlade i gubitak kose: Znakovi da vašem organizmu nedostaje cink!

7. Crveni dlanovi

Užareni i crveni dlanovi mogu da budu uzrok dermatitisa, ekscema ili alergijske reakcije na metale, lekove, hranu ili piće. Ali, isto tako, ovakva promena može da bude znak otežanog rada i bolesti jetre.

8. Promene na noktima

Nokti mogu mnogo da otkriju o stanju vašeg tela, a uzroci promena mogu da budu razni.

Kako nokti mogu da otkriju bolest: Ukazuju na probleme sa jetrom, plućima, srcem!

9. Hladna stopala

Stopala su deo tela najudaljeniji od srca i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestuju na njima. Rejnodov sindrom je autoimuna bolest koja uzrokuje stezanje krvnih sudova u delovima tela kao što su ručni i nožni prsti, nos i uši, zbog čega oni postaju hladni, bledi pa čak i trnu.

10. Crveni obrazi

Iako su nagle promene na licu uobičajene kod žena između 30. i 55. godine života i mogu da budu uzrokovane hormonskim promenama, promenom temperature i ljutom hranom, rumeni obrazi mogu da upućuju i na rozaceu - hroničnu kožnu bolest koja pogađa većinom žene, a čiji uzrok je nepoznat.

Vodič kroz hormonalne promene: Simptomi poremećaja i kako ih se rešiti prirodnim putem!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs