Za zdrav i dug život

Počnite već sada: 8 stvari koje bi svaka žena u 40-im trebalo da radi!

Da biste ostali energični i ispunjeni u godinama koje dolaze, napravite jednostavan plan i pridržavajte ga se
Medicina
15:40h Autor:
Počnite već sada: 8 stvari koje bi svaka žena u 40-im trebalo da radi!
Foto: Thinkstock

U petoj deceniji života još uvek se osećate nepobedivo, jer to su sjajne godine, zaista. Međutim, suptilne promene dešavaju se svakog dana i trebalo bi njima da se pozabavite pre nego što one postanu problemi.

Prešli ste četrdesetu? Jedite što više ove hrane!

Evo nekih od najčešćih zdravstvenih promena koja iskusi svaka žena u 40-im: metabolizam se usporava za 2% svake decenije, teže se stvaraju mišići, kosti slabe za 1% godišnje, libido opada usled visokog nivoa stresa, dolazi do hormonskih poremećaja, postoji veći rizik od nastanka depresije nego pre 10 godina itd.

Zbog toga, usvojite 8 preventivnih navika već sada kako se ne biste kasnije u životu suočili sa ozbiljnim zdravstvenim problemima:

1. Ne preskačite doručak

Nutricionisti se slažu da je doručak bitan za regulaciju telesne težine. U jednoj studiji, žene koje su jele obilan doručak izgubile su u proseku 21% telesne težine za samo 8 meseci.

Što je jači doručak ujutru, metabolizam tokom dana je brži i imate više energije za svakodnevne aktivnosti.

2. Vežbe snage

Treninzi bazirani na aktivaciji mišića snage za samo 6 meseci ubrzavaju metabolizam. Takođe, ove vežbe jačaju kosti i štite ceo skelet, a rizik od povreda je manji - 30 minuta dnevno ovih vežbi sasvim je dovoljno.

5 prečica do mršavljenja koje nikad ne treba da probate: Veća je šteta nego korist!

3. Kalcijum i vitamin D

Oba su od suštinskog značaja za jake kosti , ali mnogi stručnjaci smatraju da su sadašnji standardi preniski. Nacionalna fondacija za osteoporozu preporučuje da žene u 40-tim unose 1.000 mg kalcijuma i 400 do 800 IU vitamina D svakog dana kroz hranu - mleko ili losos, zajedno sa dodacima ako je potrebno.

4. Vežbajte kontrolu stresa

Stres loše utiče na rad srca i krvni pritisak. Takođe, manje energije stiže do mozga, niži je libido i brže dolazi do smrti ćelija. Da biste svoje srce učinili zdravijim, svaki put kada ste pod stresom, udahnite duboko i zadržite dah dužine 4 otkucaja srca. Ponovite postupak makar 2 puta dnevno.

5. Unosite više proteina

Aminokiseline iz proteinske hrane poboljšavaju raspoloženje, ublažavaju simptome depresije i povoljno utiču na razmišljanje i pamćenje. Dobri izvori ovih aminokiselina su riba i jaja, ali pazite da ne preskočite ugljene hidrate. Zahvaljujući njima povećava se nivo serotonina u mozgu.

6. Budite avanturista sa svojim partnerom

Probajte nešto novo i to ne samo u spavaćoj sobi. Kada se zaljubite, dopamin centri u mozgu podivljaju, a ista stvar se dešava kada uradite nešto drugačije i avanturistički. Aktivnosti poput latino plesova ili nekog novog putovanja u daleke i egzotične predele, promovišu vezivanje i stimulišu libido.

7. Izlazite sa prijateljicama

Opuštanje sa prijateljima smanjuje stres, povećava samopoštovanje, pa čak i čini da imate više strpljenja i ljubavi prema svom partneru kada dođete kući. Žene koje imaju bogat društveni život, imaju niži krvni pritisak i manji rizik od nastanka dijabetesa, srčanih oboljenja i moždanog udara.

Formula odevanja posle 40-e: Modni saveti za sve dame! (FOTO)

8. Idite na bitne preglede

Neka redovne provere vašeg zdravlja postanu rutinske. Posetite oftamologa na svake 2 do 4 godine. PAPA test radite na svake 1 do 3 godine. Štitnu žlezdu proveravajte na svakih 5 godina. Mamograf na 1-2 godine, a glukozu u krvi na svakih 3 godine sa početkom od 45 godina starosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs