Medicinska čuda

8 najbizarnijih slučajeva buđenja iz kome: Zaboravila decu, mislila da je tinejdžerka!

Za razliku od onog što vidimo na filmovima, koma je ozbiljno stanje iz kojeg se retko ko budi, a ove životne priče ostvaviće vas bez daha
Medicina
22:22h Autor:
8 najbizarnijih slučajeva buđenja iz kome: Zaboravila decu, mislila da je tinejdžerka!
Foto: Thinkstock

Koma se definiše kao stanje duboko poremećene svesti, a težina stanja određuje se Glasgowskom skalom prema kojoj se koma može kvalifikovati kao plitka, srednje teška i duboka. Buđenje iz duboke kome koja može potrajati godinama, pa čak i decenijama, vrlo je retka. U takvom stanju ne postoje mišićni refleksi, zenice ne reaguju na svetlost, ne postoji refleks gutanja pa su očuvane jedino vitalne funkcije poput disanja i krvotoka, mada i one mogu biti poremećene, piše Listverse.

Ćerki Vitni Hjuston počeli da otkazuju organi: Nema nade za oporavak!

Ostaje, međutim, nepoznato koliko je zapravo pacijent u komi svestan okoline, ali mnogi veruju kako je on prisutan duhom mada ne može komunicirati. Ovi slučajevi dokazuju kako je ljudski mozak neverovatan, a medicina prepuna čuda:

1. Probudila ga pesma Satisfaction

Penzionisani 60-godišnji pekar Sem Karter pao je u komu nakon razvoja vrlo ozbiljne anemije. Smešten je u jednoj britanskoj bolnici, a lekari su mu dali manje od 30 odsto šansi za oporavak. Bio je u komi tri dana, a lekar je predložio njegovoj supruzi da mu pusti neku muziku, više kako bi ženi dao osećaj korisnosti, a manje jer je verovao kako će to pomoći pacijentu.

Nakon 12 godina u komi: Probudio se i ispričao neverovatnu priču! (FOTO)

http://www.youtube.com/watch?v=3a7cHPy04s8
slušalice na glavu
pustila Satisfaction od Rolling Stones-a. Sem

Posle je rekao da je čuo pesmu i da mu je ona dala energiju.

Iako se ne seća ničega iz kome, pesme se vrlo dobro seća, a ona ima posebno značenje za njega jer je voleo da je sluša sa 17 godina.

2. Vratila se u prošlost

Sara Tomson (32) imala je ugrušak u mozgu koji je rezultirao moždanim krvarenjem i komom. U komi je bila 10 dana, a nakon što se probudila, bila je uverena kako je 1998. godina i da ona ima 19 godina. Mislila je kako Spice Girls još postoje, a nije prepoznala muža i decu. Kako je sa 19 godina bila još sa prvim mužem i tek rodila dete, bila je zastrašena činjenicom da ispred nje stoji 14-godišnje dete, a njen muž nije neko ko radi u bolnici.

Bora i dalje u komi: Stanje se nije poboljšalo

Nakon što je izašla iz bolnice ponašala se kao tinejdžerka - bila je buntovna, slušala glasnu rok muziku i farbala kosu u upečatljive boje. Iako se nije setila zaboravljenog razdoblja, naknadno se ipak smirila i ponovo zaljubila u muža.

3. Zaboravio materinji jezik

Odrastajući u Australiji, Ben Mekmahon učio je francuski i mandarinski jezik, ali ih nikada nije tečno govorio. On je 2012. doživio tešku saobraćajnu nesreću pa su lekari rekli da će biti srećan ako preživi. Završio je u dubokoj komi iz koje se srećom probudio, ali uz jednu anomaliju - nije znao da govori engleski.

Potpuno izgubila kontrolu nad automobilom: Hanka Paldum doživela saobraćajnu nesreću!

Umesto toga, pričao je na mandarinskom. Engleski je počeo ponovo da uči, ali nikako tečno kao ranije, pa se na kraju preselio u Šangaj, gde danas vodi jednu TV emisiju i priča jednako dobro kao i ljudi kojima je mandarinski materinji.

4. Zapamtio snove iz kome

Fred Herš je poznati džez muzičar koji je javno 90-tih objavio da boluje od HIV-a. Bolest ga je jako pogodila 2008. godine pa je zapao u septički šok, a kako su organi počeli da mu otkazuju, pao je u komu. U njoj je bio dva meseca pre nego što se probudio.

Budućnost bezbednog seksa: Napravljen kondom koji štiti od HIV virusa!

Nakon brojnih terapija njegove motoričke funkcije su počele da se poboljšavaju, a u tome mu je najviše pomogao klavir na kojem je svirao. Sanjao je 90-minutni koncert koji je nazvao Moji koma snovi, sastavljen od osam muzičkih vizija koje je navodno doživeo i zapamtio dok je bio u komi.

5. Zaspao u komunizmu, probudio se u kapitalizmu

Jedan od neverovatnih slučajeva je onaj Poljaka Jana Grzebskog, koji je u komi završio nakon teških povreda glave usled nesreće na železnici 1988. godine. U komi je bio četiri godine, a nakon buđenja bio je potpuno paralizovan i gluvonem, ali bio je potpuno svestan svega što se događa oko njega. Žena ga je pomerala svakih sat vremena kako ne bi zadobio rane od ležanja, a privikavala ga je i na promene u društvu - pad komunizma, kapitalistički poredak, itd.

6. Probudio se kad su hteli da odustanu od njega

Džeri Dokeri je bio 33-godišnji američki policajac koji je tokom jedne intervencije dobio metak u glavu. Na hitnoj su mu, vadeći metak, odstranili oko 20 odsto mozga, ali bilo je preopasno vaditi delove metka iz lobanje. Dokerije bio u vegetativnom stanju kome sedam godina, a njegova porodica žustro je raspravljala šta bi trebalo da učine i kako da ga puste da premine kako se ne bi više patio.

Sve više dece se otruje kućnom hemijom: Moguće posledice su trovanje, koma i epileptični napadi

Odjednom je Dokeri počeo da priča, prepoznao je članove porodice, pa i sinove koji su tada iz dečaka porasli u mladiće. Nije se prisećao pucnjave niti je bio svestan koliko je bio u komi. Ipak, čudo nije trajalo dugo pa je nakon 18 sati počeo sve manje da priča, ali i dalje je bio svestan svega. Preminuo je nakon godinu dana zbog ugruška u mozgu.

7. Pobedila sve izglede

Sara Skantlin bila je popularna 18-godišnja tinejdžerka puna želje za životom pre nego što je 1984. godine. udario auto dok se vraćala kući iz izlaska. Vozač je bio pijan, a još više štete napravio je drugi auto koji je naleteo na nju dok je ležala na asfaltu. Bila je u komi mesec dana, a roditelji su odlučili da je ostave na aparatima premda su im rekli da se više nikada neće probuditi. U domu za negu Sara se probudila paralizovana, a vremenom je naučila da guta tako da može jede bez cevčice. Osoblje je pokušavalo da komunicira sa njom preko treptanja, ali to je samo nekad funkcionisalo.

Konačno napredak: Šumaher se probudio iz kome!

Nakon što je u domu provela 16 godina, nova zaposlena u domu posebno se trudila oko nje i podsticala je na komunikaciju. Svaki dan tokom četiri godine ohrabrivala ju je nakon svakog zvuka koji je proizvela pa je Sara napokon počela da vrišti ako joj nešto nije odgovaralo. Tek 2005. Sara je progovorila prvu reč, a njeni roditelji plakali su od sreće što ponovo čuju ćerkin glas. Prva reč joj je bila "okej" i nakon 20 godina oduzetosti, ponovo je govorila. Danas govori potpunim rečenicama i kreće se u invalidskim kolicima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs