Neverovatno

Revolucija u medicini ili potpuna ludost: Hirurg želi da obavi transplantaciju glave!

Prva operacija ove vrste izvedena je na majmunu 1970. godine, ali se završila neuspehom
Medicina
21:28h Autor:
Revolucija u medicini ili potpuna ludost: Hirurg želi da obavi transplantaciju glave!
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Italijanski hirurg Serđo Kanavero nedavno je dao izjavu koja je šokirala svet - on veruje da bi za dve godine mogao da obavi transplantaciju glave!

U pitanju je prebacivanje glave jednog na telo drugog čoveka, a Kanavero veruje da se tako mogu spasiti životi pacijenata obolelih od raka, kao i nervnih i mišićnih oštećenja.

Rešite se vodećeg uzroka raka i srčanog udara - 8 stvari koje odmah treba da uradite u domu!

Prva operacija ove vrste izvedena je na majmunu 1970. godine, ali mu doktori tada nisu prespojili kičmenu moždinu. Nije mogao da pomeri nijedan deo tela i uginuo je nakon devet dana, jer telo nije prihvatilo novu glavu - prenosi Independent.

Međutim, Serđo Kanavero je uveren da je danas tehnologija dovoljno napredovala i da bi takva operacija mogla biti uspešna:

"Ako društvo ne želi da to uradim, neću ni uraditi", rekao je Kanavero i istakao da želi da obavi ovu operaciju u bilo kojoj drugoj zemlji, ukoliko ljudi u Americi i Evropi to ne žele.

Sa druge strane, brojni lekari nisu previše optimistični kada je reč o transplataciji glave, jer je operacija izuzetno komplikovana, a ako bi i uspela, veruju oni, to bi bila retkost.

"Ne verujem da će to ikad funkcionisati, postoji previše problema u proceduri", zaključio je Hari Goldsmit, profesor neurologije na Univerzitetu u Kaliforniji.

Ruska narodna medicina - Izlečite visok pritisak pomoću joda!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs