Dejan ima najlepše dvorište u Beogradu: Ako ovako presadite orhideje, uživaćete u njihovoj lepoti što je duže moguće

Dejanovo dvorište važi za najlepše u Beogradu, a sada je otkrio pravi način kako da ih presadite.

Bašta
18:39h Autor:
Dejan ima najlepše dvorište u Beogradu: Ako ovako presadite orhideje, uživaćete u njihovoj lepoti što je duže moguće
Foto: Printskrin@dejan.deki.dragicevic/Instagram

Mnoge žene su oduševljene orhidejama jer ovo cveće izgleda vrlo egzotično i često ukrašava prozore naših domova. Problem nastaje kada se osetljiva orhideja osuši, ili ne napreduje, a ne znamo šta je sa biljkom.

Mnogi od nas u želji da je spasu potapaju je u vodu, sklanjaju je u mračnu prostoriju, međutim često ne znaju šta je problem. Dejan Dragićević, veliki ljubitelj i poznavalac sobnih i dvorišnih biljaka, otkriva svoje trikove za spasavanje i presađivanje orhideje.

Titulu najlepšeg dvorišta u Beogradu pre dve godine, dobilo je dvorište Dejana Dragićevića koji o njemu brine na pravi način.

Glavna tajna koju je onda otkrio za medije jeste da se zimi planira izgled dvorišta, a onda se svake godine prati napredak.

Budući da se posvećeno bavi svojim dvorištem to čini i sa svakom biljkom koju uzgaja. On je odlučio da otkrije kada treba proveriti u kakvom je stanju orhideja i kada je treba presaditi.

"Da bih utvrdio stanje korena, moram da je izvadim iz saksije. Odvojili smo obe strane pažljivo. Sa čistim makazama odstraniti svaki suvi koren. Za to vam je potrebno strpljenje, preciznost i mirna ruka. Ostavite samo zdravo korenje - objašnjava on u Instagram objavi.

Budući da se orhideje uzgajaju u posebnom supstratu poznatom kao kokosov čips ili kokosova vlakna, to je prema njegovim rečima najsigurniji način uzgajanja, iako je mnogi drže u vodi, zemlji, a mogu i bez ičega kao golo korenje jer su one epifiti.

orhideje
foto: Shutterstock

Dejan otkriva da se nikako ne koristi stari supstrat za orhideju. Kada ubacite novi supstrat u korenje i saksiju orhideje, nakon presađivanja orhideja se ne potapa, niti zaliva, barem nedelju dana.

On je i kao jedan od korisnih saveta za orhideje koji pomaže u lečenju i sprečavanju infekcija naveo kao dobar - prah cimeta, koji se može naneti na isečeno korenje. Inče, kao idelno doba za presađivanje orhideja Dejan navodi proleće, odnosno doba kada su one u cvatu.

Budući da i ove biljke kao i druge često napadaju bube i insekti, domaćicama preporučuje da u poljoprivrednoj apoteci potraže odgovarajući insekticid koji će ih preventivno zaštititi.

Stil/Srećna

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs