Soda bikarbona je spas za baštovane: Najbolji način da sa njom oporavite svoje cveće

Soda bikarbona je doličan saveznik za baštovane. Evo na koji način treba da je koristitie

Bašta
Soda bikarbona je spas za baštovane: Najbolji način da sa njom oporavite svoje cveće
Foto: Rina

Soda bikarbona se koristi kako bi se lišće biljke zaštitilo od bolesti ili oporavilo od iste.

Pomešajte kašiku sode bikarbone sa četiri litra vode i dodajte pola kašičic tečnog sapuna. Bocom s raspršivačem poprskajte po listovima i suzbićete plesan, gljivice i ostale parazite.

Osim što nećete morati da trošite novac na skupe pesticide, uništićete štetočine bez da uništavate i tlo. Takođe, deca i ljubimci neće biti u opasnosti. Ali neke biljke su osetljivije, pa rastvor prvo isprobajte na delu lista.

cvece, saditi cvece
foto: Shutterstock

Kora od banane

Zbog aminokiselina koje podstiču rast, čišćenje korom od banane je biljkama svojevrsni kozmetički tretman s hranjivom kremom.

Destilovana voda

Čišćenje listova od prašine iziskuje posebnu pažnju jer različiti tipovi biljaka različito reaguju na određene metode. Nećete pogrešiti ako što češće poprskate biljke raspršivačem - idealno kišnicom ili destilisanom vodom. Hemikalije iz vodovoda uglavnom nisu dobre za biljke, pogotovo za mlade.

Za biljke s mekanim listovima (bršljen, filadendron i geranije) poprskajte vodu po lišću triput nedeljno, obavezno i s donje strane listova.

Paprike, Bašta
foto: Shutterstock

Čaj ili kafa

Biljke se hrane i preko korena, pa će oživeti ako ih zalivate vodom u koju ste dodali malo mineralne vode, kesicu čaja ili talog od kafe, a obožavaju i ustajalo pivo. Mešavinom vode i piva u razmeri 1:1 možete da ih perete, ali i zalivate.

Nemasno mleko

Biljke dobro reaguju ako pri čišćenju u vodu dodate manju količinu nemasnog mleka. Tom mešavinom operite pojedinačno svaki list s obe strane. Voda s mlekom će listovima dati blistavi sjaj i istovremeo oterati parazite. Mleko mora da bude nemasno jer u suprotnom zapušava pore listova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs