5 načina da vam jagode rađaju do jeseni: Trik iskusnih baštovana

Jagode su niskokalorično i veoma zdravo voće koje svi obožavaju, a baštovani znaju caku kako da rađaju do jeseni

Bašta
5 načina da vam jagode rađaju do jeseni: Trik iskusnih baštovana
Foto: Shutterstock

Ukoliko imate malu bašticu punu jagoda ili je to ipak par saksija na balkonu, poslušajte savet baštovana i neka vaše jagode rađaju do prvih snegova:

1. Izaberite pravu sortu jagoda

Postoji Sorta Brila, Sibila i Aprika - sve ove sorte jagoda imaju funkciju brzog prilagođavanja, otpornosti na bolesti i visokok stepena rađanja.

2. Negujte prave uslove za uzgoj

Posadite jagode u zemlju u rano proleće ili jesen. Dobro, dobro drenirajuće, ilovasto zemljište sa pH vrednosti između 5,5 i 6,8 je najbolja situacija Obogatite zemlju dobro istrulelim stajnjakom ili kompostom, jer jagode to obožavaju.

Izložite ih sunčevoj svetlosti od 4 do 6 sati, a kada zalivate jagode izbegavajte da pokvasite lišće.

Jagode
foto: Shutterstock

3. Podstaknite rast đubrenjem

Uobičajeno, đubrenje jagoda treba obaviti u proleće, i ponovo kada bobice počnu da se pojavljuju.

Uravnoteženo 10-10-10 granulirano đubrivo koje je vremensko oslobađanje hraniće biljku tokom cele sezone ako se primeni u proleće. Ova opcija je odlična za voće koje se uzgaja u kontejnerima.

Neki baštovani tvrde da će upotreba đubriva bogatog kalijumom tokom cvetanja i plodova povećati veličinu i broj bobica.

Organske opcije za ishranu jagoda su koštano brašno, kameni fosfat, brašno od morskih algi, sojino brašno itd.

4. Uklonite nove sadnice

Da je jagoda zdrava pokazuje i to što je rodila nove sadnice. Vi te nove sadnice morate da uklonite jer one uzimaju snagu glavnoj jagodi. To će doprineti boljem rastu jagode i rađanju takođe.

Jagode
foto: Shutterstock

5. Negujte biljke do zrelosti

Mlade biljke će dati samo male bobice, dok će zrele biljke dati veće plodove.

U prvoj godini, mnogi baštovani odlučuju da otkinu cvetove jagode, umesto da im dozvole da rode. Ovo omogućava biljkama da ulože svoju energiju u proizvodnju boljeg useva sledeće godine.

Uz malo strpljenja, neće proći mnogo vremena pre nego što budete uživali u najvećim, najsočnijim plodovima jagoda koje možete zamisliti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs