VREME JE DA POSADITE JAGODE U SAKSIJE: Poštujte ova pravila, negujte ih na OVAJ način i imaćete prelepe voćke na balkonu

Saveti profesionalnih voćara za najbolj prinos

Bašta
Autor:
VREME JE DA POSADITE JAGODE U SAKSIJE: Poštujte ova pravila, negujte ih na OVAJ način i imaćete prelepe voćke na balkonu
Foto: Shuterstock

Ljubitelji jagoda koji nemaju bašte ili dvorišta, mogu jagode za svoje potrebe da gaje i u saksijama kao sobno cveće, na balkonima ili terasama. Za sadnju se koriste saksije različitih veličina, prečnika od deset do trideset santimetara.

Odabrane saksije treba napuniti rastresitom plodnom zemljom , pa u njih zasaditi po jedan do tri živića jagode, u zavisnosti od veličine saksije. Sađenje se može obaviti u toku cele godine, počev od marta pa do kraja novembra.

jagode
foto: Shutterstock

Za sađenje se mogu koristiti živići od svih sorti jagoda, ali ipak za ovaj način gajenja treba odabrati one koje obilnije rađaju i koje imaju atraktivne plodove. Prvenstveno valja gajiti takozvane remontantne sorte koje donose zrele i sočne plodove počev od polovine maja pa do decembra.

Od tih sorti za gajenje u saksiji preporučuju se Humiđento, Gem i Obari bjuti. Ove tri sorte daju rod tokom čitave vegetacije, pa čak i u prvoj polovini zime ako se saksije unesu u toplu prostoriju. Osim ovih, stalno rađujućih, mogu se saditi i sve jednorodne sorte krupnih plodova.

Jagode u saksiji gaje se na isti način kao što se gaji svako sobno cveće. Pored redovnog zalivanja za održavanje vlažnosti zemljišta u saksiji, dva puta godišnje treba đubriti mineralnim kompleksnim đubrivima.

Jagoda, Jagode
foto: Shuterstock

Jagode u saksiji bi trebalo zamenjivati novom zemljom i novim živićima dvake druge godine, zato što su mladi bokori produktivniji od starijih.

Jagode gajene u saksiji mogu doneti od 20 do 100 plodova, u zavisnosti od veličine saksije, što nije za potcenjivanje, pogotovu kad se uzme u obzir da jagode u cvetu i kad su im plodovi zreli deluju i kao ukras.

Ako se saksije s jagodama sredinom januara unesu u toplku prostoriju, onda će njihovi plodovi početi da zru već krajem februara, a ako se unesu početkom marta, onda će početi da zru u prvoj polovini aprila.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs