Samo ako ovako negujete biljke kada su vreli dani, neće vam uvenuti: A stručnjak otkriva koje cveće je neuništivo i leti

Uz savete cvećara Nenada Radovića imajte prelepo cveće na terasama i tokom najtoplijeg godišnjeg doba

Bašta
13:18h
Samo ako ovako negujete biljke kada su vreli dani, neće vam uvenuti: A stručnjak otkriva koje cveće je neuništivo i leti
Foto: Shutterstock

Cvećar Nenad Radović istakalo je da je oblino zalivanje najneophodnije biljkama kada su temperature napolju paklene, a posebno se to odnosi na biljke koje držite na terasama. Naime, promena temperature veoma utiče na sve sadnice, te veoma lako može doći do sušenja.

- Kada su ovakve vrućine, svakodnevno zalivanje je neophodno. Ili ujutru ili uveče, bilo da su biljke za hlad ili za sunce, jednom dnevno i to onako obilno da se zalivaju - navodi cvećar Nenad Radović i objašnjava da obilno zalivanje podrazumeva dve-tri litre po žardinjeri i da jedna čaša vode neće nešto mnogo pomoći - rekao je cvećar Nenad Radović za TV "Prva".

terasa
foto: Shuterstock

Svakodnevno zalivanje se odnosi ne samo na ukrasne biljke, već i na začinske, poput ruzmarina, nane, bosiljka, čili papričica, dok Nikola savetuje da lavandu i ruzmarin držite na terasi, pa da vam ova kombinacija bude i zaštita od komaraca.

Ukoliko volite da cveće držite na terasi preko cele godine, Nikola ističe da su muškatle pravi izbor za vas. Kada dođe zima, možete primeniti trik naših baka, a to je da muškatle izvadite iz saksije, umotate koren u novinu i unesete u stan.

Zamija
foto: Shutterstock

Jedna biljka koja se preporučuje i samim početnicima, kada je nega cveća u pitanju, jeste zamija:

-Zamija je gotovo neuništiva biljka. Gde su pušači, gde ima dima, gde nema uopšte svetla - neuništiva. Zalivanje jednom u 10-15 dana. Ne traži puno pažnje, ima bogate, mesnate listove, ne traži ni preveliku saksiju - kaže Nikola.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs