Uz ove savete petunije će vam cvetati kao lude: Primenite ih za najlepšu terasu ili baštu od koje zastaje dah

Donosimo vam praktične savete za uzgoj i negu petunija, zbog kojih ćete imati najlepšu terasu ili baštu.

Bašta
Autor:
Uz ove savete petunije će vam cvetati kao lude: Primenite ih za najlepšu terasu ili baštu od koje zastaje dah
Foto: Shutterstock

Petunije su omiljeno cveće zbog lepih cvetova u raznim bojama, a briga o njima je relativno jednostavna ako im obezbedite prave uslove.

Topli meseci sa sobom nose i obilje divnog cveća, a posebno je omiljeno ono nezahtevno, cveće koje podnosi vrućinu, ali i promene vremena, a zauzvrat daje raskošne cvetove i boje.

Jedan od takvih cvetova, a zbog toga i među najomiljenijima, jeste predivna petunija. Cenjena je zbog svojih lepih cvetova koji dolaze u raznim bojama i veličinama, a briga o petunijama je relativno jednostavna ako im obezbedite prave uslove za uzgoj.

balkon, Cveće, Petunije
foto: Shutterstock

Redovno orezivanje, puno sunca i vlažno, dobro drenirano tlo trebalo bi da im godi, pa će cvetati celo leto, čak i na jesen.

Predivne petunije uzgajaju se još od 19. veka, a potiču iz Srednje i Južne Amerike. Zanimljivo je da je srodna i biljci duvana, a upravo je po brazilskom domorodačkom nazivu za njega, petun, dobila i ime.

Na balkonima i prozorima najlepše su one viseće, a samostojeće će izvrsno izgledati u vrtovima. Za petuniju je karakteristično cveće levkastog oblika koje dolazi u raznim bojama, a njeni lepi tamnije zeleni listovi odličan su par toj eksploziji boja.

Cvetaju od maja, pa sve do oktobra, a osim u različitim bojama, mogu biti prugastih, pegavih i zvezdastih šara. Ipak, treba biti i na oprezu jer je lišće otrovno za većinu kućnih ljubimaca, prenosi "Zadovoljna.rs".

Cveće, Petunije
foto: Thinkstock

Petunija: Jednostavni i efikasni saveti za negu

Za što uspješniji uzgoj predivnih petunija, u nastavku su najbitniji saveti.

Petunijama će najbolje biti na punom suncu, ali će tolerisati i delimični hlad.

Preferiraju srednju vlažnost tla i tolerisaće malo zanemarivanja kada je u pitanju zalivanje. Idealno je jednom nedeljno, ali vrstama petunija koje se brzo šire treba više vode.

Petunije podnose vrućinu i ne zahtevaju puno vlage. Neće preživeti niske temperature, ali će uspevati između poslednjeg proletnjeg mraza i prvih hladnijih jesenjih temperatura.

Treba im dobro drenirano tlo. Po potrebi dopunite zemlju kako biste izbegli previše vlažno tlo ili previše ustajale vode.

Cveće, Terasa, Balkon, Petunije
foto: Thinkstock

Petunije koje se brzo šire potrebno je đubriti jednom nedeljno, a ostale svakih nekoliko nedelja.

Uvenule cvetove sklonite čim ih vidite jer će ometati dalje cvetanje.

Petunije se jako dobro snalaze u saksijama. Možete ih posaditi same ili ih pomešati s drugim biljkama.

Orežite svoje petunije prema potrebi, tako ćete ih podstaći na još bolje cvetanje. Oštrim makazama podrežite do jednu trećinu volumena biljke. Nakon toga ih dobro zađubrite

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs