Zdravlje na prvom mestu

Najbitnija je preventiva: Na rak jajnika mogao bi da ukazuje visoki nivo kalcijuma u krvi

Do ovakvog zaključka došli su američki naučnici koji su otkrili da su žene kojima je dijagnostifikovana spomenuta zloćudna bolest zaista imale viši nivo kalcijuma u krvi od zdravih učesnica istraživanja
Medicina
11:24h Autor:
Najbitnija je preventiva: Na rak jajnika mogao bi da ukazuje visoki nivo kalcijuma u krvi
Foto: Thinkstock

Rezultati jednog američkog istraživanja su po prvi put otkrili da bi visoki nivo kalcijuma u krvi mogao da ukazuje na rak jajnika.

Do ovakvog zaključka došli su američki naučnici koji su ispitali povezanost nivoa kalcijuma u krvi i raka jajnika. Oni su otkrili da su žene kojima je dijagnostifikovana spomenuta zloćudna bolest zaista imale viši nivo kalcijuma u krvi od zdravih učesnica istraživanja. Ideju za ovu studiju dobio je doktor Geri G. Švarc, poznati američki epidemiolog za rak.

OVDE uradite test i saznajte koliko znate o svom telu.

On je naime otkrio da muškarci, čiji je nivo kalcijuma u krvi viši od normalnog, imaju povećan rizik od smrtonosnog raka prostate. Zato je želeo da sazna da li je slična povezanost moguća i kod žena.

Karcinom jajnika predstavlja najsmrtonosniji oblik karcinoma koji zahvata ženski polni sistem. Većina smrtnih slučajeva uzrokovani su papilarnim serozinim oblikom karcinoma jajnika, koji čine oko 60 odsto svih malignih tumora jajnika. Taj tip karcinoma se obično dijagnostifikuje nakon što se tumor već proširio izvan jajnika na okolne organe. Papilarni serozni tumori teško se leče, a relaps je česta pojava nakon standardnog lečenja hirurgijom i hemoterapijom.

Kako prema godinama izgleda vodič za preglede koji mogu da vam spasu život pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs