Glavni krivac gojaznost

6 tipova raka koji sve češće napadaju ljude od 25 do 45 godina: Evo šta je glavni uzročnik!

I mlade osobe su ugrožene

Medicina 13.02.2019. - 12:19h Autor: ordinacija.hr
Foto: Profimedia

Istraživanje objavljeno u časopisu Lancet Public Health, američkog udruženja za rak, analiziralo je unazad 20 godina prikupljene podatake o dijagnozama raka kod odraslih Amerikanaca starosti od 25 do 84 godine i pronašla iznenađujuće povećanje stope oboljenja kod ljudi između 25 i 49 godina, posebno kod tipova bolesti povezanih sa gojaznošću!

 

Od ukupno 12 ispitanih tipova karcinoma povezanih s gojaznošću, ovih 6 tipova, koji se uobičajeno javljaju kod bolesnika u 60-im i 70-im godinama, sve su prisutniji kod mlađe populacije stanovništva:

 

- Rak debelog creva
- Rak endometrijuma
- Rak žučne kese
- Rak bubrega
- Rak gušterače
- Multipli mijelom (rak krvi ili rak plazma ćelija)

 

Kod osoba starostiod 25 do 29 godina zabležen je najveći porast raka bubrega, s prosečnim godišnjim porastom od 6,23 odsto, dok je u populaciji od 30 do 34 godine najveći porast zabeležen u pojavi multipli mijeloma – čak 2,21 odsto.

 

U mlađoj odrasloj populaciji primećen je i porast dve vrste karcinoma koji nisu povezani s gojaznošću:

 

- Gastrointestinalni tumori
- Leukemija

 

Što uzrokuje ovoliki porast?

 

Premda istraživanje nije bilo usmereno na konkretne uzroke povećanja ovih stopa raka, pretpostavka je da je jedan od glavnih krivaca porast broja gojaznih osoba u populaciji.

 

Šta sve leči sok od 1 cvekle, 1 šargarepe i 1 jabuke: Sveto trojstvo za zdravo telo! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Istraživanjem iz 2018. godine utvrđeno je da je prekomerna telesna težina bila glavni uzrok do 60 odsto svih karcinoma endometrijuma, 36 odsto karcinoma žučne kese, 33 odsto karcinoma bubrega, 17 odsto karcinoma gušterače i 11 odsto karcinoma plazma ćelija koji su se dogodili 2014. godine.

 

Što se tiče raka probavnog trakta i leukemije, naučnici smatraju da je za rast broja ovih zloćudnih bolesti krivica i veći broj autoimunih oboljenja, preterana upotreba antibiotika i izloženost kancerogenim materijama u okruženju.

 

Trebate li da se zabrinemo?

 

Kao i kod većine oboljenja, prevencija može da bude od velike pomoći. Glavni podsticaj nakon rezultata ovog istraživanja može da bude da posvetite dodatnu pažnju svom zdravlju i telesnoj težini, jer je upravo kod konacera povezanog s gojaznošću uočen najveći porast.

 

Već ste to čuli, ali nije loše ponoviti: održavanje zdrave telesne težine, zdava ishrana i redovno vežbanje važni su faktori za sprečavanje raka, bez obzira na godine.

 

Autori istraživanja ohrabruju lekare da nastave da prate težinu svojih pacijenata i savetuju ih o zdravstvenim rizicima gojaznosti uz povećanje fizičke aktivnosti i promenu načina ishrane.

 

Kako se menja vagina tokom godina: Najveće promene dolaze nakon 40-e!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs