Sasvim normalno

Kako se menja vagina tokom godina: Najveće promene dolaze nakon 40-e!

Godine utiču na ceo organizam, ali i telo

Medicina
12:37h Autor:
Kako se menja vagina tokom godina: Najveće promene dolaze nakon 40-e!
Foto: Shutterstock

Sasvim je jasno da se tokom našeg života naše telo menja. Dobijamo bore na licu, kosa nam je sve tanja, a često imamo i koji kilogram viška na bokovima. Zapravo, to i nije neki problem – to je sasvim normalno! I naši polni organi menjaju se s vremenom. Pa zašto i ne bi?

Objasnićemo vam šta se sve događa… Uostalom: pod pojmom vagina se ne misli na spoljašnje polne organe. Oni se – unutarašnje i spoljašnje stidne usne i klitoris – zovu vulva, odnosno stidnica. Vagina je područje koje se nalazi „unutra“ 8-12 centimetara.

Vagina sa 20 godina

Vagina i vulva su nakon puberteta potpuno izgrađene. Vulva je još jako zategnuta, isto kao što je i koža 20-godišnjakinje. Tek se tokom godina menja rastegljivost. Usprkos tome, ni u toj dobi ni jedna stidnica nije slična drugoj. Da li spoljašnje usne prekrivaju unutrašnje – to je kod svake žene drugačije – i pokazuje ličnost i beskrajnu raznolikost prirode.

40% žena ne menja gaćice svaki dan: Igrate se za 5 strašnih posledica!

foto: Shutterstock

Vagina sa 30 godina

Elastičnost spoljašnjih i unutarašnjih stidnih usana popušta. Osim toga, često su tamnije boje. Posebno su vidljive promene kod žena koje su rodile. Za vreme trudnoće su vagina i vulva snažnije prokrvljene pa se rastežu. Neke žene takođe tvrde da imaju više želje za seksom. Ženski polni organ je u to vreme blago plavkaste boje. Nakon porođaja se opet stisne. Strah da će biti „preširoka“ za penis partnera nije osnovan – bez obzira na veličinu i opseg penisa. Vagina je elastična poput gumene trake i vraća se u „početni položaj“.

Kako se ženska seksualnost menja s godinama: Iskustva žena i saveti stručnjaka!

foto: Shutterstock

Vagina sa 40 godina

Između 40. i 50. godine života mnoge žene ulaze u menopauzu. Tada se smanjuje stvaranje hormona estrogena. To može – ali ne mora kod svih žena – imati kao posledicu tanju i osetljiviju kožu vagine. Kao što će muškarci u drugoj polovini života verovatno imati problema s erekcijom, žene mogu kod seksualnog uzbuđenja proizvoditi manje stidne tečnosti. Sve to može uzrokovati bol kod seksa. Usprkos tome se ne treba da se bojite. Žene mogu s dužom i intenzivnijom predigrom još uvek da budu dovoljno vlažne za dobar seks. U nuždi se može koristiti i lubrikant. Važno je da muškarci razumeju šta se sve u menopauzi menja kod žena. Onda zanimanje za seks neće biti ništa manje!

Ovako se žensko srce menja nakon pedesete!

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs