Sačuvajte zdravlje

Rak pluća je najteže lečiti: Uklonite faktore rizika što pre!

S obzirom da ne postoji rani oblik otkrivanja, još uvek je najbolji oblik prevencije nepušenje, odnosno prestanak pušenja, kao i edukacija i informisanje javnosti
Medicina 05.02.2015. - 10:18h Autor: ordinacija.hr
Foto: Thinkstock

Rak pluća danas je jedan od vodećih uzročnika smrti. Nažalost, simptomi često mogu da prevare i rana dijagnoza je veliki problem jer su respiratorne tegobe nedovoljno specifične i nema upozoravajućih simptoma, tako da se većina obolelih javlja lekaru već u proširenoj fazi bolesti - njih oko 75 odsto.

 

Tradicionalni lek Amiša: Sprečava rak, čireve, snižava holesterol i krvni pritisak!

 

Kasno dijagnostikovanje

ga čini vrlo opasnim po život i jedan je od oblika raka koje je najteže lečitiS obzirom da ne postoji rani oblik otkrivanja, još uvek je najbolji oblik prevencije nepušenje, odnosno prestanak pušenja, kao i edukacija i informisanje javnosti o tipologiji bolesti raka pluća, uzrocima, simptomima i mogućnostima lečenja.

 

Rak pluća može biti u telu i 20 godina pre prvih simptoma: Pušenje je najveći krivac!

 

Rizični faktori

 

Rak pluća zahvata različite grupe ljudi, uključujući mlade i nepušače. Pušenje se smatra najčešćim rizičnim faktorom za rak pluća, a on i jeste dominantno pušački tumor. Poslednje statistike ipak govore da je čak 25 odsto slučajeva raka pluća nepovezano s pušenjem, od kojih 53 odsto kod žena, a 15 odsto kod muškaraca.

 

Uloga molekularnog testiranja u lečenju raka pluća

 

Prema najnovijim istraživanjima u lečenju raka pluća, sve važniju ulogu ima dijagnostičko molekularno testiranje kojim se utvrđuje genska mutacija, tj. tip karcinoma, i u skladu sa tim određuje se individualno prilagođena terapija, odnosno ciljano lečenje.

 

Ostalo mi je još malo života, ali sam otkrio najveću istinu: Potresna priča oca koji boluje od raka!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...