Veliko otkriće

Promene u sastavu HIV-a: Virus počeo da slabi!

Naučnici su dokazali da se period inkubacije produžio za 2,5 godine u odnosu na period od pre dve decenije i da je ljudski imunitet sve otporniji na opasan virus
Medicina
14:24h
Promene u sastavu HIV-a: Virus počeo da slabi!
Foto: Thinkstock

Tim naučnika je kroz istraživanja utvrdio da je moć HIV virusa polako počela da slabi i da je ljudski imunitet sve više sposoban za borbu sa njim.

Studija je pokazala da je HIV virusu potrebno više vremena nego ranije da bi se razvio u sidu, a promene u samom virusu sprečavaju da se on lako prenese s osobe na osobu.

Napravljen kondom koji štiti od HIV virusa! Detalje pročitajte OVDE.

Naučnici čak tvrde da će HIV vrlo brzo postati potpuno bezopasan za ljude - prenosi BBC.

U svetu je trenutno više od 35 miliona zaraženih, odnosno ljudi čiji imunitet uspešno odoleva svim napadima virusa koji se može veoma brzo proširiti i bez preteranog napora mutirati.

Stručnjaci su posmatrali širenje epidemije HIV-a prvo u Bocvani, a nakon 10 godina i u Južnoafričkoj Republici. Primetili su da je vremenom u Bocvani snaga virusa oslabila za barem 10 odsto, a sada je u opadanju i u Južnoafričkoj Republici.

OVDE pročitajte kako je obeležen Svetski dan borbe protiv side!

Osim toga, u tekstu objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, antiretroviralni lekovi su takođe zaslužni za smanjenje moći HIV-a.

"Pre 20 godina, period do javljanja prvih simptoma side bio je 10 godina. Danas se ta brojka popela na 12,5, što je vrlo brza promena. Iz toga možemo zaključiti da će produžetak inkubacije biti sve duži i duži, a sam virus slabiti, tako da će predstavljati sve manju opasnost za ljudski rod" - pojasnio je profesor Filip Golder sa Univerziteta Oksford.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs