Obratite pažnju

5 najčešćih uzroka gljivičnih infekcija: Slatkiši su samo jedan u nizu razloga!

Gljivičnu infekciju najčešće uzrokuje gljivica pod nazivom Candida koja se nalazi u svačijem telu, a napada kada se poremeti ravnoteža u materici i tada dolazi do pojave svraba
Medicina
20:20h
5 najčešćih uzroka gljivičnih infekcija: Slatkiši su samo jedan u nizu razloga!
Foto: Thinkstock

Većina žena se bar jednom suočila sa problemima gljivičnih infekcija. Ponekad nema znakova koji bi nam ukazali da će doći do bilo kakve upale, dok gljivice prirodno rastu u telu, a najviše vole tamna, skrivena i vlažna mesta, poput intimnog područja i pazuha.

"Gde god postoje naznake ugljenih hidrata ili šećera u telu, tamo se pojavljuju i gljivična oboljenja" - kaže onkolog Rebeka But. Ona je objasnila i da je zapravo mit da se gljivice mogu iskoreniti zauvek - mogu se samo držati pod kontrolom i lečiti.

Kako sprečiti, prepoznati i lečiti vaginalne infekcije, pročitajte OVDE - vodite računa!

Gljivičnu infekciju najčešće uzrokuje gljivica pod nazivom Candida koja se nalazi u svačijem telu, a napada kada se poremeti ravnoteža u materici i tada dolazi do pojave svraba.

Evo najčešćih 5 skrivenih razloga zbog kojih se javlju gljivične infekcije i šta ih srpečava i leči!

1. Ishrana

Rebeka But predlaže da nedelju dana pre menstruacije udvostručite konzumiranje probiotičkih dodataka, izbegavate šećer i ugljene hidrate, a pijete više jogurta ili kefira. Takođe, beli luk je odlična namirnica za sprečavanje gljivičnih infekcija, kao i kokosovo ulje.

OVDE preuzmite recept ruskog lekara za jak imunitet - kefir i bundeva su ključni sastojci!

2. Slatkiši

Gde god ima šećera, ima i kvasca – ističe doktorka But. Slatkiši su prava zamka ishrane, a na vama je da izbegavate sve slatko, šećer, voće, kikiriki i slično. Ugljeni hidrati, šećer i brašno prava su smrt za gljivice. Njih je najbolje postepeno izbacivati iz ishrane, a pogotovo težiti tome kada imate problema sa upalama.

3. Uska odeća

Gljivice vole toplotu i vlagu. To znači da je uska odeća vrlo pogodna za širenje upale i gljivičnih infekcija. Birajte uvek odeću od prirodnih materijala, a dobro je ispeglati i donje rublje nakon pranja, kako biste bili sigurni da je visoka temperatura uništila sve bakterije koje se nalaze na vešu.

Zbog čega nastaje neprijatan vaginalni miris i kako to sprečiti, saznajte OVDE.

4. Higijena

Gljivična upala izaziva jak svrab, a sa njim dolazi i sekret i neprijatan miris. Što se tiče higijene, nemojte koristiti vruću vodu za pranje intimnog područja, ni sapune. Takođe, izbegavajte korišćenje mirisnih tampona i uložaka, mirisne sprejeve, a pogotovo mirisne gelove za tuširanje za pranje vaginalnog područja.

5. Hormonalne promene

Korišćenje antibiotika, oslabljen imunitet, kontraceptivne pilule – sve su to razlozi koji mogu narušiti crevnu floru, koja dovodi do infekcija zbog oslabljene otpornosti organizma.

5 znakova koji ukazuju da imate poremećaj hormona, otkrijte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs