Onkolog naveo 4 stvari kojih se pridržava da bi sprečio pojavu raka: Plan zasnovan na istraživanju i iskustvu

Onkolog Danijel Landau je na osnovu istraživanja došao je do zaključka da 4 faktora mogu sprečiti pojavu raka

Medicina
08:34h
Onkolog naveo 4 stvari kojih se pridržava da bi sprečio pojavu raka: Plan zasnovan na istraživanju i iskustvu
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Onkolog dr Danijel Landau otkriva 4 faktora koja znatno mogu da utiču na smanjenje pojave raka, piše Business Insider.

Prema njemu, tokom dugogodišnjeg istraživanja otkriveno je da savremeni način života, koji uključuje sedenje po ceo dan i konzumiranje zasićenih masti, mogu doprineti porastu stope raka.

Prema doktoru Landau, ovo može smanjiti te rizike, a sam doktor primenjuje ova pravila:

Jelovnik je zasnovan na mediteranskoj ishrani

Onkolog se ne pridržava stroge dijete već praktikuje pristup "sve umereno", a drži se i mediteranske dijete, koja uključuje puno voća i povrća, integralne žitarice, zdrave masti i nemasne proteine poput ribe. Takođe konzumira ograničene količine crvenog mesa, alkohola i prerađene hrane.

Dr Landau je rekao da je mediteranska dijeta zdrava za srce, a istraživanja su je povezala sa smanjenim rizikom od srčanog i moždanog udara. Dijetetičar Tejal Parekh je nedavno otkrio da zdrava ishrana može pomoći u prevenciji raka.

Vežbanje svaki dan

Zbog poznate veze između sedentarnog načina života i povećanog rizika od razvoja određenih vrsta raka, dr Landau pokušava da vežba najmanje 30 do 60 minuta svakog dana. Bavi se treningom sa tegovima i kardiovaskularnim treningom, jer veruje da su oba korisna za prevenciju raka „sve dok povećavamo broj otkucaja srca u mirovanju“.

Studija iz 2022. objavljena u British Journal of Sports Medicine otkrila je da samo 30 minuta vežbanja za jačanje težine može smanjiti rizik od smrti od raka, srčanih bolesti i dijabetesa.

Istraživači sa Univerziteta u Geteborgu otkrili su u studiji iz 2023. da dobar nivo kardio kondicije u mladosti može smanjiti rizik od razvoja određenih vrsta raka kasnije u životu do 42 procenta.

Ne konzumira dodatke ishrani

Landau je rekao da iako je nekoliko studija pokazalo da kurkuma, zeleni čaj i vitamin D mogu biti korisni za prevenciju raka, potrebno je uraditi više istraživanja kako bi se definitivno dokazalo da bilo koji dijetetski suplementi mogu sprečiti rak.

Landau ne uzima suplemente osim proteina u prahu nakon „teške vežbe“. „Verujem da je najbolji izvor hranljivih materija hrana koju jedemo, a ne suplementi koje uzimamo“, rekao je on.

Ne konzumira cigarete

„Postoji snažna veza između pušenja i razvoja raka pluća ili bešike“, rekao je Landau.

Devet od deset smrtnih slučajeva od raka pluća uzrokovano je pušenjem cigareta ili pasivnim izlaganjem dimu, istakli su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, piše Danas.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs