Obratite pažnju

6 simptoma koje smatramo bezazlenim, a znak su ozbiljnih bolesti: Suva usta upućuju na dijabetes!

Ranice u ustima koje teško prolaze ili uopšte ne zaceljuju mogu ukazivati na pad imuniteta, ali i na rak usne šupljine
Medicina
19:08h
6 simptoma koje smatramo bezazlenim, a znak su ozbiljnih bolesti: Suva usta upućuju na dijabetes!
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dešava se da jedan simptom može biti znak nekoliko zdravstvenih stanja, od najbezazlenijih do najopasnijih, pa možda zato toliko često ignorišemo znake upozorenja.

Tako, na primer, često mislimo da su nam usta suva zbog cigareta ili dehidracije, a to zapravo može biti rani znak šećerne bolesti!

Osluškujte svoje telo i obratite pažnju na 6 simptoma koje često odbacujemo i sami sebi postavljamo dijagnozu, a zapravo je možda vreme za posetu lekaru.

1. Loš zadah može ukazivati na bolesti jetre

Problemi sa oralnim zdravljem mogu biti znak opasnijih zdravstvenih tegoba. Tako, na primer, loš zadah može upućivati na probleme sa jetrom, probavom i želucem. Najčešće se javlja u začecima bolesti, ali isto tako može biti posledica ispijanja velike količine alkohola i kafe, a premalo vode.

Kako da pročistite jetru na potpuno prirodan način, saznajte OVDE.

2. Zubi mogu požuteti od lekova

Za žute zube, osim nepravilne oralne higijene, mogu biti krivi i lekovi. Najčešće su to antibiotici, kao i lekovi za visok pritisak i vodica za usta, kojom se ublažavaju tegobe sa desnima.

3. Suva usta mogu biti znak dijabetesa

Suva usta su uglavnom posledica dehidracije, ali isušivanje može uzrokovati i alkohol i pušenje. Osim toga, suvoća može biti i rani znak dijabetesa. Šećerna bolest izaziva zadebljanje krvnih žila u žlezdama i usporava proizvodnju sluzi. Zbog toga su desni podložnije infekcijama. Preostali simptomi su pojačana žeđ, trnci u rukama i nogama, kao i često mokrenje.

4. Ranice u ustima povezuju se sa rakom usne šupljine

Ranice u ustima koje ne zaceljuju ukazuju na ozbiljne tegobe, pa se treba što pre javiti stomatologu. Ranice se najčešće javljaju zbog pada imuniteta, ali ako ne prolaze, mogu upućivati na rak usne šupljine. Najopasnije su one sa crvenim ili belim ivicama, rane koje krvare i koje trnu.

OVDE otkrijte 12 pravila Svetske Zdravstvene Organizacije za smanjenje rizika od raka!

5. Krvarenje desni upućuje na gingivitis i paradentozu

Krvaranje desni u kombinaciji sa lošim zadahom može biti znak gingivitisa. Ako se ne leči, može se razviti u paradentozu, infekciju zubnog mesa i kostiju koje podupiru zube. Moguće je i ispadanje zuba, a tome se može stati na kraj pravilnom oralnom higijenom, redovnim pranjem zuba, korišćenjem zubnog konca i menjanjem četkice svaka dva do tri meseca.

6. Škripanje zubima je posledica stresa

Bruksizam ili škripanje zubima u snu može biti znak emocionalnog ili psihičkog stresa. To može oslabititi zubnu gleđ i oštetiti zube, a prati ga i bol u ustima, kao i glavobolja. Najbolje je odmah se obratiti stomatologu i napraviti zaštitnu masku.

3 saveta za pravilnu higijenu usta i zuba pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs