Reč stručnjaka

Pet stvari koje niste znali o uticaju duvanskog dima na lepotu

Veoma popularan problem celulita kod žena, uzaludno se rešava uz prisustvo duvanskog dima

Lepi & Zdravi
Foto: Shutterstock

Ima li pušača koji ne zakoluta očima kada čuje pridike na račun svoje loše navike? Ali sa druge strane, ima li žene koja ne želi da ima savršen osmeh i isti takav ten?! Možda bi pažljivo slušanje "reči stručnjaka", koji ovom problemu prilazi iz malo drugačijeg ugla, moglo učiniti da ipak prevagne ona strana
na kojoj su zdravlje i lepota. A stručnjak je doktorka Ivana Eskić, specijalista stomatologije koja je na poliklinici Health Medic u Novom Sadu održala interaktivnu radionicu "Zdraviji i lepši bez duvanskog dima".

Kad se dugogodišnji naučni rad pretoči u praktična, svima razumljiva objašnjenja i savete, to zvuči ovako:

1. Koža lica, usled izloženosti duvanskom dimu, brže stari i najčešće izgleda i do 10 godina starije kod pušača. Toksini duvanskog dima oštećuju sve nivoe i strukture kože, formiraju slobodne radikale spremne da unište genetski materijal ćelija kože. Ten pušača je uglavnom siv, koža bleda, suvlja, manje elastična, sa izraženijim borama oko usana, očiju i na čelu. Duvanski dim "pojede" preko 70 odsto antioksidanata neophodnih za očuvanje vitaliteta i mladosti. S tim u vezi, veoma popularni anti-ejdžing tretmani doživljavaju fijasko kod dugogodišnjih pušača.

2. Trpi koža lica, ali i tela. Veoma popularan problem celulita kod žena, uzaludno se rešava uz prisustvo duvanskog dima. Oko sedam hiljada poznatih toksina duvanskog dima preti zdravlju, a mnogi se talože baš u potkožnom masnom tkivu, prouzrokujući celulitis, smanjenu oksigenaciju, razmenu hranjivih materija, otežanu vensku i limfnu drenažu. Manje elastična, "zatrovana" koža, nabora se u vidu estetski neprihvatljive pomorandžine kore. Protiv ovog upornog problema neophodno je boriti se na najrazličitije načine. Pušači svakako gube bitku ukoliko ne odustanu od svoje loše navike.

Dr Ivana Eskić
Dr Ivana Eskićfoto: Privatna Arhiva

3. Zubi žute, postaju tamniji, estetski neprihvatljivi jer se intenzivni pigmenti duvanskog dima ugrađuju u samu strukturu zuba. Beljenje zuba neće zadovoljiti pušača, niti će efekti dugo trajati, jer prvom zapaljenom cigaretom, nakon beljena, pigmenti iz dima nastavljaju sa prebojavanjem zuba. “Pušački
zubi” su u principu neizbeljivi. Lepljive čestice katrana kojima duvanski dim obiluje, talože se u vidu tamnih mrlja (pušačkih pigmentacija) na površini zuba i njihovo uklanjanje takođe predstavlja za zubare "Sizifov posao". Higijena je u ovakvim uslovima otežana i pogoduje lakšem stvaranju zubnog kamenca. Ne izostaju ni loš zadah, upala desni, parodontoza i karijes.

4. Ko ne mari mnogo za zdravlje i izgled svojih zuba, uvek ima u glavi – sve i da krene po zlu, ugradiću implantate. Problem je što će, usled izloženosti duvanskom dimu, i ti implantati "poći po zlu". Ugradnja zubnih implantata se ne preporučuje dugogodišnjim intenzivnim pušačima, koji ne mogu da kontrolišu svoju lošu naviku, zbog niza mogućih komplikacija uzrokovanih duvanskim dimom u različitim fazama terapije. Za razliku od prirodnog zuba, "titanijumski šraf" pre svega ne poseduje imunitet, koji je kod pušača svakako narušen, te teže odoleva "lošijim uslovima" za opstanak u ustima pušača, Odbacivanje se najčešće desi zbog konstantne izloženosti osetljivog tkiva oko implantata duvanskom dimu i komplikacije zvane periimplantitis. Oni baš uporni, potpisuju dokument da su obavešteni o riziku i da garancije nema.

5. Nisam vas ubedila? Dešava se. Kroz praksu se, nažalost, često susrećem sa pacijentima koji bez obzira na sve nisu spremni da se odreknu pušenja. Onda bar pređite na alternative, one koje nemaju duvanski dim, poput IQOS-a, elektronskog uređaja koji zagreva duvan. Činjenica je da je duvanski dim najveći uzročnik što bolesti, što estetskih promena izazvanih pušenjem. Ako ga izbegnete, izbeći ćete i mnoge njegove nus pojave. Pa ipak, razmislite dva puta, alternative jesu bolje rešenje, ali za potpun efekat prava stvar je samo prestanak konzumiranja duvana na bilo koji način.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...