SIMPTOMI LAJMSKE BOLESTI: Rane pokazatelje mnogi ignorišu, a ukoliko ih primetite obavezno se javite lekaru

U nastavku teksta saznajte koji su prvi simptomi lajmske bolesti.

Medicina
13:50h Autor:
SIMPTOMI LAJMSKE BOLESTI: Rane pokazatelje mnogi ignorišu, a ukoliko ih primetite obavezno se javite lekaru
Simptomi lajmske bolesti, Foto: Shutterstock

Lajmska bolest je multisistemska infektivna bolest izazvana Borreliom burgdorferi. Mogu biti zahvaćeni svi organi, a najčešće: koža, nervi sistem, zglobovi i srce.

Na ljude se prenosi ujedom zaraženih krpelja. Tipični simptomi uključuju groznicu, glavobolju, umor i specifičan crveni osip na koži u vidu koncentričnih krugova.

Lajmska bolest se prenosi sa krpelja na čoveka
Lajmska bolest se prenosi sa krpelja na čoveka foto: Profimedia

Simptomi lajmske bolesti

Znaci i simptomi lajmske bolesti variraju. Obično se pojavljuju u fazama, ali se faze mogu i preklapati. Prvo se javi mala crvena kvrga, slična onoj od uboda komarca, koja se pojavljuje na mestu ujeda krpelja ili uklanjanja krpelja i nestaje tokom nekoliko dana.

Ta normalna pojava ne ukazuje na lajmsku bolest. Međutim, znaci koji upućuju na lajmsku bolest mogu se pojaviti u roku od mesec dana nakon što ste se zarazili. To su crveni koncentrični krugovi oko mesta ujeda, koji se jave od tri do 30 dana nakon ujeda zaraženog krpelja.

Ujed je sličan onom nakon ugruza komarca
Ujed je sličan onom nakon ugruza komarca foto: Shutterstock

Taj osip se polako širi i može dostići i 30 centimetara u prečniku. Obično ne svrbi niti boli, ali može biti toplo na dodir. Neki ljudi nemaju taj osip, a neki ga dobiju na više mesta na telu.

Ostali simptomi mogu biti:

  • groznica
  • drhtavica
  • umor
  • bolovi u telu
  • glavobolja
  • ukočenost vrata
  • otečeni limfni čvorovi

Ako se problem ne leči, novi znaci i simptomi lajmske infekcije mogu se pojaviti u narednim nedeljama ili mesecima. Osim koncentričnih krugova crvenog osipa, moguć je i bol u zglobovima, posebno u kolenima. Takođe, nedeljama, mesecima ili čak godinama nakon infekcije, mogući su meningitis, privremena paraliza jedne strane lica, utrnulost ili slabost udova i oštećenje pokreta mišića, piše Nova.rs.

Prvi simptomi su slični prehladi ili gripu
Prvi simptomi su slični prehladi ili gripu foto: Shutterstock

Da li su svi krpelji nosioci lajmske bolesti

Ne nose svi krpelji bakterije lajmske bolesti. U zavisnosti od lokacije, od 1 odsto do više od 50 odsto krpelja je zaraženo. Iako je ubod krpelja uglavnom bezopasan, pojedine vrste mogu izazvati opasne bolesti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs