REČ STRUČNJAKA

DETALJNO TUMAČENJE NAJVAŽNIJIH PARAMETARA IZ KRVNE SLIKE: Jedan od njih ukazuje na pojavu OZBILJNIH BOLESTI u organizmu

Tumačenje najvažnijih parametara iz krvne slike je od presudnog značaja za otkrivanje zdravstvenih problema na vreme.

Medicina
Autor:
DETALJNO TUMAČENJE NAJVAŽNIJIH PARAMETARA IZ KRVNE SLIKE: Jedan od njih ukazuje na pojavu OZBILJNIH BOLESTI u organizmu
Tumačenje najvažnijih parametara iz krvne slike, Foto: Shutterstock

Kada kod imamo bilo koji zdravstveni porblem, doktori nam traže da uradimo analizu krvi, iz koje mogu da se donesu brojni zaključci o stanju našeg organizma. Međutim, mnogi od nas ne znaju da protumače najvažnije pokazatelje na pravi način - zato smo ih u nastavku detaljno objasnili.

Krv na pregled dajemo pre jela, kako bismo dobili što realniju vrednost parametara. Razlog za ovaj zahtev je jednostavan: svaka hrana će promeniti nivo šećera u krvi, a analiza neće biti objektivna. Takođe, krv je najbolje dati nakon kraćeg odmora, zbog čega najčešće idemo na analizu ujutru. Prilikom tumačenja rezultata kompetentni lekar će svakako uzeti u obzir vaš pol i fiziološko stanje.

Vađenje krvi, Krvna slika, Analiza krvi, Krv, Davanje krvi
foto: Shutterstock

1. Hemoglobin (Hb)

Njegova glavna funkcija je transport kiseonika iz pluća do tkiva i uklanjanje CO2 iz tela. Normalni indikatori za muškarce su 130-160 g / l, za žene - 120-140 g / l.

Ako je hemoglobin snižen, to ukazuje na moguću anemiju, gubitak krvi ili skriveno unutrašnje krvarenje sa oštećenjem unutrašnjih organa. Povećanje se obično primećuje kod bolesti krvi i nekih vrsta srčane insuficijencije.

2. Eritrociti (crvena krvna zrnca)

To su crvene krvne ćelije koje sadrže hemoglobin. Normalne vrednosti za muškarce su (4,0-5,1) * 10 do 12 stepena / l i za žene - (3,7-4,7) * 10 do 12 stepena / l.

Višak crvenih krvnih zrnaca javlja se kod zdravih ljudi na visokoj nadmorskoj visini u planinama, kao i kod srčanih mana, bolesti bronhija, pluća, bubrega i jetre. Ponekad to ukazuje na preveliku količinu steroidnih hormona u telu. Nedostatak eritrocita ukazuje na anemiju, akutni gubitak krvi, hronične inflamatorne procese. A nekada se to dešava i u kasnoj trudnoći.

Krvna slika
foto: Shutterstock

3. Leukociti (bela krvna zrnca)

Proizvode se u koštanoj srži i limfnim čvorovima i štite telo od spoljašnjih uticaja. Norma za sve je (4,0-9,0) х 10 do 9. stepena / l. Višak ukazuje na prisustvo infekcije i upale. Njihovo povećanje (leukocitoza) ponekad nije povezano sa bolestima. Mogu skočiti od fizičkog napora, stresa ili trudnoće.

Ali dešava se da je leukocitoza povezana sa bolestima, i to:

  • bakterijske infekcije;
  • inflamatorni procesi;
  • alergijske reakcije;
  • leukemija;
  • uzimanje hormonalnih lekova, nekih lekova za srce

Ali leukopenija (nedostatak belih krvnih zrnaca) može ukazivati na virusnu infekciju ili uzimanje određenih lekova, kao što su analgetici, antikonvulzivi.

4. Trombociti

Ćelije za zgrušavanje krvi su uključene u stvaranje krvnih ugrušaka. Normalna količina je (180-320) х 10 do 9. stepena / l. Ako su više od granice, onda možete imati tuberkulozu, ulcerozni kolitis, cirozu jetre. Ovo se dešava i nakon operacije ili kada koristite hormonske lekove.

Vađenje krvi, Krvna slika, Analiza krvi
foto: Profimedia

Njihov smanjeni sadržaj se javlja pod uticajem alkohola, trovanja teškim metalima, bolestima krvi, otkazivanjem bubrega, bolestima jetre, slezine, hormonskim poremećajima. I takođe pod dejstvom određenih lekova: antibiotici, diuretici, digoksin, nitroglicerin, hormoni.

5. Eritrocita sedimentacija (ESR ili ROE)

Ovo je pokazatelj toka nekog upalnog procesa. Obično se ESR povećava od drugog do četvrtog dana bolesti i dostiže vrhunac tokom perioda oporavka. Norma za muškarce je 2-10 mm / h, za žene - 2-15 mm / h. Povišene stope se javljaju kod infekcija, zapaljenja, anemije, bolesti bubrega, hormonalnih poremećaja, šoka nakon povreda i operacija, tokom trudnoće, posle porođaja, za vreme menstruacije. Smanjena stopa se primećuje kod poremećaja cirkulacije i anafilaktičkog šoka.

6. Glukoza

Koncentracija glukoze u zdravom telu treba da bude 3,5-6,5 mmol / l. Smanjenje glukoze ukazuje na nedovoljnu i nepravilnu ishranu, hormonske bolesti, dok povećanje ukazuje na dijabetes melitus.

7. Ukupni proteini

Njegova norma je 60-80 grama / l. Sa pogoršanjem stanja jetre, bubrega, neuhranjenosti, smanjuje se. Ovo se često dešava nakon teških dijeta.

Vađenje krvi, Krvna slika, Analiza krvi, Krv, Davanje krvi
foto: Shutterstock

8. Bilirubin

Bilirubin ne bi trebalo da bude veći od 20,5 mmol / l. To je pokazatelj funkcije jetre. Sa hepatitisom, holelitijazom ili uništavanjem crvenih krvnih zrnaca, bilirubin se povećava.

9. Kreatinin

Kreatinin je odgovoran za rad vaših bubrega. Njegova normalna koncentracija je 0,18 mmol / l. Prekoračenje je znak otkazivanja bubrega, a ako vrednost ne dostiže donju granicu, neophodno je povećati imunitet.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs