Osećaćete se bolje

"2 GODINE NISAM SPAVALA, POMISLILA SAM - OVO JE KRAJ" Slavne žene koje su javno podelile svoja ISKUSTVA U MENOPAUZI

Poznate dame sve otvorenije govore o svojim iskustvima u menopauzi, pomažući ženama širom planete da lakše prođu kroz ovaj period.

Medicina
18:36h Autor:
"2 GODINE NISAM SPAVALA, POMISLILA SAM - OVO JE KRAJ" Slavne žene koje su javno podelile svoja ISKUSTVA U MENOPAUZI
Slavne žene o menopauzi, Foto: ABC / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Menopauza je do skora bila zanemarena tema iako je poznato da će do 2025. godine, čak 12 odsto celokupne svetske populacije biti u menopauzi. To je milijardu žena koje više nisu spremne da trpe stigmu i sramotu povezane sa simptomima menopauze i terapijom hormonima.

Do juče se ženama govorilo da jednostavno „žive sa tim“. Dobijale su i neadekvatnu dijagnozu i neadekvatno lečenje, imale problema na radnom mestu i bile diskrimisane. Ali kako je pokret žena u menopauzi počeo da raste, a razgovori oko menopauze postajali sve glasniji i glasniji, sve više žena se otvara, iskreno govore o svojim iskustvima i simptomima i pomažu da ova tema ne bude više tabu, već postane mejnstrim. I vi to učinite.

Žene su konačno počele da slušaju Kejt Mjur, koja je u u svojoj knjizi „Sve što treba da znate o menopauzi“ poručila:

"Menopauza bi trebalo da se odnosi na metamorfozu, a ne na bedu!"

Da otvoreno razgovaraju o ovoj temi i potraže rešenja za simptome koji se često javljaju pre nego što nastupi i kad nastupi menopauza, pomogle su i slavne ličnosti koje su javno govorile o svojim ličnim iskustvima.

Davina MekKol

Kada je TV voditeljka objavila svoj dokumentarac “Seks, mitovi i menopauza“ u maju 2021. u kojem je iskreno govorila o sopstvenim iskustvima menopauze, došlo je do pravog izliva olakšanja među ženama, kao i poplave njihovih svedočenja o ovom periodu u životu žene na svim društvenim mrežama.

Nazvan kao efekat Davina # davinamenopause, bio je u trendu na Tviteru, a lekari opšte prakse su priznali da su žene počele da dolaze kod njih i da su govorile: „Ja ću utraditi ono što je Davina“.

Menopauza
foto: Profimedia / Ilustracija

Dokumentarac je pogledalo više od dva miliona ljudi i rezultirao je time da se 22.000 lekara opšte prakse i medicinskih sestara dobrovoljno prijavilo da završe šestočasovni kurs o menopauzi, dok je potražnja za proizvodima za hormonsku terapiju (HRT) porasla za 30 odsto.

Bivša voditeljka Velikog brata postala je brzo zaštitno lice šireg pokreta u koji su se uključile mnoge žene koje su htele da prekinu ćutanje i govore o svom iskustvu tokom menopauze.

Prvi put sam počela da dobijam znakove kada sam imala oko 44 godine“, rekla je voditeljka u dokumentarcu.

„Bio je januar 2012, bio sam na fotografisanju u Pragu i jedne noći nisam mogla da zaspim. Dan kasnije, osećala sam se kao da sam preko noći ostarila deset godina. Jednog dana me je spopala takva vrućina u stolici za šminkanje, da sam pitala da li je stolica zagrejana, zbog čega su me gledali kao da sam poludela. Mislila sam, to nisu talasi vrućine i znojenje koji obeležavaju menopauzu, da sam premlada; imam 44 godine, ne mogu da prođem kroz menopauzu – to se dešava ženama u 50-im godinama.“

Davina je govorila i da se osećala frustrirano i ljuto zbog toga koliko žena nije dobilo pomoć, otvarajući razgovor o menopauzi za sve – i pripadnice lepšeg pola i muškarce.

Ne morate da budete u menopauzi, ne morate da budete žena, ovo je nešto što svi moraju da znaju“, poručila je.

Mišel Obama

Bivša prva dama SAD koristila je terapiju zamene hormona od trenutka kad se talas vrućine obrušio na nju u Marine One, predsedničkom helikopteru, dok je putovala sa suprugom Barakom Obamom.

Mišel Obama
foto: AP / Jose Luis Magana

U svom podkastu, Mišel detaljno govori o prolasku kroz menopauzu, objašnjavajući kako je je prvi put, u helikopteru, bilo „kao da mi je neko stavio peć u utrobu i upalio je, a onda je sve počelo da se topi. Pomislila sam:

'Pa ovo je ludo, ne mogu, ne mogu, ne mogu ovo da podnesem.'“

Na njenu sreću, kaže Mišel, da prebrodi ovaj period pomogao joj je predsednik Obama.

„Barak je bio okružen ženama u svom kabinetu, mnoge su prolazile kroz menopauzu i on je to mogao da vidi na nekoj od njih, 'jer bi znoj počeo da lije s njihovih lica. Pitao je šta se dešava i dobio odgovor da one jednostavno ovako žive“.

Ali, svedoči Mišel, on se „nije raspao jer je otkrio da ima nekoliko žena u njegovom osoblju koje prolaze kroz menopauzu“. Za početak je upalio klima uređaj i imao puno razumevanja.

Opra Vinfri

Čuvena američka voditeljka Opra Vinfri otkrila je kako je saznala da se približava menopauzi u svom časopisu.

Dve godine nisam dobro spavala. Nikad celu noć. Nisam imala mira, nemir i lupanje srca bili su moji stalni saputnici tokom noći. To je počelo kada sam imala 48 do 50 godina. Otišala sam kod kardiologa, uzela lekove. Nosila sam holter za srce nedeljama, a onda sam jednog dana, šetajući svojim kancelarijama, uzela knjigu koju sam ugledala, ’Mudrosti menopauze’ od dr Kristijane Nortrup i stranice su se otvorile na naslovu ’Poziv za buđenje vašeg srca’. Shvatila sam to kao znak."

Opra Vinfri
foto: Fonet

U to vreme skoro niko nije pričao o menopauzi, svedoči Opra.

„Do tog trenutka, ne sećam se nijednog ozbiljnog razgovora sa drugom ženom o tome šta da očekujem kad stignem do menopauze. Naravno, čula sam za valunge.

Ali nisam bila spreman za palpitacije, odnosno lupanje srca I, nakon što je moj menstrualni ciklus zauvek prestao, sa 53 godine, nisam bila spremna da imam poteškoće sa koncentracijom, a to me je snašlo. Čitanje, moja omiljena zabava, postalo je obaveza. Odjednom je moj stav prema većini stvari bio 'šta god'. Nisam bila živahna, ceo moj svet je otupio“.

Mariela Frostrup

Britanska novinarka i voditeljka snimila je revolucionarni dokumentarac za BBC1 ’Istina o menopauzi’. Danas predsedava grupom žena koje vode kampanju za podršku i savete koje žene dobijaju tokom menopauze.

U junu prošle godine, tim Menopause Mandate sastao se sa poslanicima u Vestminsteru, zalažući se za dugoročne promene – od vlade su zatražili da se pozabavi nejednakostima sa kojima se suočavaju žene u srednjim godinama.

Žena, Devojka, Nesrećna žena
foto: Shutterstock

„Predugo su nam govorili da samo ’nastavimo sa tim‘ i ’smejemo se i trpimo‘. Ovo mora da se promeni. Sve dok svaka žena u perimenopauzi ne bude imala pristup obučenom stručnjaku i dok hormonska terapija nije dostupna i pristupačna za sve, onda mi u timu nismo postigli svoje ciljeve.”

Peni Lankaster

Manekenka, glumica, fotograf i redovna TV panelistkinja na Loose Women, otvoreno je govorila o svom iskustvu sa menopauzom i kako je to uticalo na nju i njenog supruga, Roda Stjuarta.

Najbolje što možete da učinite za svog partnera, ženu, voljene osobe, sestru, majku, prijateljicu i koleginicu koja prolazi kroz menopauzu je da naučite sve što možete o tome i provedete vreme pričajući, slušajući i razumevajući.

U intervjuu za HELLO! objasnila je kako ju je menopauza u početku izbezumila.

Rod Stjuart, rod stjuart i peni lankaster
foto: Profimedia

„Pomislila sam: 'Ovo je kraj puta. Neću više imati seksepil, neću biti tako popustljiva i neću moći da praštam.' Moram da se pozdravim sa starom Peni i pozdravim novu. Osećala sam da se sve oko mene gasi.”

Sve to se promenilo kada je sa slavnim pevačem počela da razgovara o tome šta oseća.

Gvinet Paltrou

Glumica i osnivač Goop-a Gvinet Paltrou govorila je o tome kako se nosi sa perimenopauzom u svojim kasnim 40-im godinama tokom sesije „Pitaj me bilo šta“ upravo na podkastu njenog brenda.

Ovo su faze ženskog života o kojima zapravo ne govorimo – stidimo se zbog toga. Zaista mislim da je menopauzi potrebno dobro rebrendiranje“, poručila je Gvinet Paltrou na podkastu.

„Kad sam ja u pitanju, osećam se solidno u perimenopauzi. Međutim, sve je potpuno neregularno i stalno me iznenađuje; postala sam emocionalno osetljiva. Ponekad kad legnem u krevet srce mi ubrzano radi, a ni hormoni nisu šala.”

Gvinet Paltrou
foto: Reuters

Gvinet podstiče žene da razgovaraju sa svojim doktorom i rade ono što je ispravno za njih.

Gabi Logan

Voditeljka Bi-Bi-Si-Sporta iskreno je razgovarala o svojim izazovima i očekivanjima u srednjim godinama u svom podkastu „The Midpoint“ , o tome kako je počela da zaboravlja imena igrača u emisiji.

To je počelo da se događa kad sam napunila 47 godina, kada sam počela da osećam da jednostavno nisam svoja. Bila sam umorna, počela sam da zaboravljam stvari. Bilo je trenutaka kada sam bila u programu i videla bih lice igrača u svojoj glavi, ali nisam mogla da se setim njihovih imena.“

Gabi je priznala da nije u potpunosti razumela šta se dešava ili će joj se dogoditi.

„Zato što nisam imala dramatične simptome, nisam shvatila ni da sam u perimenopauzi. Ipak, energija mi je opala i ja sam prihvatila hormonsku terapiju – ne želim da dozvolim da budem usporena“.

Šaparak Horsandi

Komičarka je za The Independent napisala da je „neverovatno kako žene osećaju da se sa ovom velikom životnom promenom treba baviti u potpunoj privatnosti“.

besna žena
foto: Shutterstock

„Trebalo nam je toliko vremena da počnemo otvoreno da pričamo o tome i to je olakšanje. Objašnjavam svojoj deci šta se tačno dešava sa mnom kako bi ih manje zbunili moji napadi plača zato što ih volim, ili napadi besa jer ne mogu da nađem cipelu.“

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs