5 SIMPTOMA MENOPAUZE: Javljaju se 3 godine pre prirodnog procesa starenja žene i njima niko ne može pobeći

Menopauza predstavlja prirodni proces starenja žene, a počinje sa ovih pet očiglednih simptoma

Lepi & Zdravi
Autor:
5 SIMPTOMA MENOPAUZE: Javljaju se 3 godine pre prirodnog procesa starenja žene i njima niko ne može pobeći
Foto: Shutterstock

Nakon što prođe 12 meseci od poslednjeg menstrualnog ciklusa, zvanično se smatra da je žena u menopauzi. Ali ovu tvrdnju ipak treba da potvrdi ginekolog, koji će nizom testova i pregleda doći do prave dijagnoze.

Menopauza predstavlja prirodan proces starenja žene i dešava se svima bez izuzetka. Tri do pet godina pre menopauze, žena obično oseća ovih pet simptoma i to razdoblje se naziva periomenopauza.

Znakovi koji ukazuje na početak menopauze:

  1. Nepravilni menstrualni ciklusi - izuzeto česti, izuzetno retki ciklusi, obilna krvarenja i učestali izostanci ovulacije.
  2. Smanjena plodnost - Nivo hormona tokom perimenopauze ponekad osciliraju jer počinju da se prilagođavaju novom stanju u telu, pa između ostalog, dolazi do smanjenja boja jajnih ćelija. To znači da je u tom periodu teže zatrudneti, a često dolazi i do vaginalne suvoće koja može da predstavlja problem tokom odnosa.
    Roditelji, Majka, Majka i ćerka, Starija žena, Žene, Žena
    foto: Shutterstock

  3. Valunzi i noćno znojenje - Valunzi dovode do iznenadnog osećaja toplote bez vidljivog razloga. Isto tako, vaša koža može da pocrveni i srce može početi ubrzano da kuca. Noćno znojenje su zapravo valunzi koji se javljaju za vreme spavanja i mogu da budu toliko intenzivni da vas probude iz najdubljeg sna.
  4. Problemi sa spavanjem - Buđenje tokom noći ili problemi sa odlaskom na spavanje mogu da se dogode iz mnogo razloga, ali ako inače nemate problema sa spavanjem, to može da bude znak da se približavate menopauzi.
  5. Česte promene raspoloženja - Mnogo različitih stvari može da utiče na vaše raspoloženje, a to uključuje i promene u hormonima koje se događaju za vreme menopauze.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs