ZDRAVLJE

EVO KAKO DA SMRŠATE U MENOPAUZI: Pravilo 8X8 je SPAS ZA SVAKU ŽENU!

Kako da smršam u menopauzi - pravilo 8x8 pomaže da na zdrav način smanjite apetit i rešite se neželjenih kilograma!

Saveti stručnjaka
Autor:
EVO KAKO DA SMRŠATE U MENOPAUZI: Pravilo 8X8 je SPAS ZA SVAKU ŽENU!
Foto: Shutterstock

Period menopauze dovodi razne izazove, a jedan od njih može biti i gojaznost i usporen metabolizam. Kada se metabolizam uspori, neželjeni kilogrami se teže skidaju. Zato je u ovom periodu života izuzetno važno imati izbalansiranu ishranu i fizičku aktivnost.

Majkl Fajrmen, poznati personalni trener koji radi za mnoge svetske poznati ličnosti, objasnio je kojom ishranom možemo smršati u menopauzi: "Da biste izgubili težinu tokom menopauze, obavezno jedite raznovrsnu hranu bogatu hranljivim materijama sa pravom mešavinom proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti."

Posebno se preporučuje hrana bogata vlaknima od celog zrna, kao što su kinoa, braon pirinač, ovas, integralni hleb. Takođe, značajno je u jelovnik uključiti hranu koja je bogata omega 3 masnim kiselima: riba, lan, čia seme, orasi.

Majkl Fajrmen je istakao da je neophodno da ostanete hidrirani i podsetio žene da treba da piju dva litra vode dnevno da bi ubrzale proces mršavljenja. Kako bi olakšao ženama, trener je osmislio pravilo 8x8: "Ostanite hidrirani pijući osam čaša vode, što je oko dva litra dnevno. Ovo se zove pravilo 8x8. Pokušajte da pijete vodu stalno tokom dana, čak i kada niste žedni."

Ako unce pretvorite u mililitre, uzmite čašu od 230 ml, napunite je vodom 8 puta dnevno i pijte sadržaj polako, u malim gutljajima. Zapamtite da često brkamo žeđ sa glađu i jedemo umesto da samo pijemo vodu. Ova navika će vam pomoći da steknete naviku redovnog hidriranja.

Počnite da brojite čaše vode koje popijete i primetićete kako će se apetit vremenom regulisati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs