obratite pažnju

SIMPTOM KOJI NIKADA NE BISTE POVEZALI SA MASNOM JETROM: Pogoršava se kasno uveče i noću, nipošto ga ne smete ignorisati


Svrab u rukama i nogama ukazuje na ozbiljnu bolest! Saznajte kada su simptomi bolesti masne jetre najuočljiviji.

Medicina
13:38h Autor:
SIMPTOM KOJI NIKADA NE BISTE POVEZALI SA MASNOM JETROM: Pogoršava se kasno uveče i noću, nipošto ga ne smete ignorisati
Svrab je simptom masne jestre, Foto: Shutterstock

Nealkoholna masna jetra ("nonalcoholic fatty liver" - NAFL) je spektar bolesti u koje se ubrajaju masna infiltracija jetre (steatoza) i nealkoholni steatohepatitis (NASH).

Ovo oboljenje karakteriše stvaranje masnih naslaga u jetri i može drastično da zakomplikuje zdravstveno stanje pacijenta. Najveći problem jeste što na početku bolesti praktično da nema simptoma.

Tek kada se jave tegobe, bolest se progresivno razvila i najčešće se nalazi u fazi ciroze.

Međutim, postoji simptom koji nikada ne biste povezali sa jetrom, a zapravo je signal da ovaj organ pati. Svrab u tabanima i dlanovima može da ukaže na masnu jetru, upozoravaju stručnjaci sa Klivlendske klinike.

svrab u rukama
foto: Shutterstock

Klasični simptomi nealkoholne masne jetre (NAFL) uključuju nelagodnost i bol u stomaku, kao i osećaj punoće u desnom gornjem delu stomaka, navode stručnjaci.

Međutim, u nekim slučajevima, pokazatelj bolesti masne jetre može da bude i svrab u rukama. Kako kažu lekari, jak svrab povezan sa NAFL najčešće se pogoršava kasno uveče i noću.

Doktori su konstatovali da su gojazne osobe sklone oboljenju nealkoholne masne jetre. Ako već postoji ova dijagnoza, neophodno je povesti računa o ishrani i smanjiti unos kalorija.

Važno je znati i da trajno oštećenje jetre može vremenom da dovede do ciroze, a potom i do otkazivanja ovog organa, što je ekstremno opasno i može imati fatalan ishod.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs